Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Az unió soros elnökeként Orbán Viktor első útja Kijevbe vezetett, hogy a békéről tárgyaljon

Vágólapra másolva!
Kijevbe utazott Orbán Viktor, mutatjuk, miről tárgyal az ukrán elnökkel. Korábban a magyar kormányfő arról beszélt, hogy a béke lesz a magyar uniós elnökség középpontja. Magyarország július 1-jétől fél éven át látja el az Európai Unió soros elnöki feladatait.
Vágólapra másolva!

Kijevbe érkezett kedd reggel Orbán Viktor, az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnöke, ahol Volodimir Zelenszkijjel, Ukrajna elnökével folytat tárgyalásokat. A megbeszélés legfontosabb témája a béke megteremtésének lehetősége. Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij megtárgyalja a magyar-ukrán kétoldalú kapcsolatok aktuális kérdéseit is. 

Orbán Viktor, OrbánViktor, miniszterelnök, Volodimir Zelenszkij, béke, találkozó, Kijev, 2021.07.02
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán 


Orbán Viktor: A béke lesz a magyar uniós elnökség középpontjában

Európa békéhez történő közelebb vitelét nevezte Orbán Viktor miniszterelnök a magyar uniós elnökség legnagyobb lehetőségének. A kormányfő – aki az után adott interjút Brüsszelben, hogy Alexander De Croo ügyvezető belga miniszterelnöktől hétfőn átvette az Európai Unió soros elnökségét – azt mondta, Európa legnagyobb gondja ma az orosz-ukrán háború, ez a következő időszak legfontosabb kérdése is. Közölte, az amerikaiakat nem lehet kihagyni, ha Európa jövőjéről gondolkodnak, de nem Donald Trump programja, hanem a háború miatt, mert Európa legnagyobb gondja az orosz-ukrán háború. Elmondta, az amerikai elnökjelöltek vitájában a republikánus elnökjelölt, Donald Trump világosan megmondta, 24 órán belül véget fog vet a háborúnak; ha ő győz, akkor minimum tűzszünet lesz. „Hogy abból lesz-e aztán tartós béke, az a jövő zenéje, de hogy nem az lesz, ami most van, az bizonyos” – jelentette ki a miniszterelnök. 

Orbán Viktor: A béke áll a magyar uniós elnökség középpontjában
Fotó: Facebook / Orbán Viktor

Ezért Európának fel kell készülnie arra a helyzetre, hogy előbb-utóbb az amerikaiak és az oroszok tárgyalni fognak egymással – jelezte. Hol lesz ebben a leosztásban Európa helye? Ki fogja képviselni az érdekeit? Egyáltalán melyek az érdekei? – sorolta a legfontosabb felmerülő kérdéseket. Orbán Viktor azt mondta, ezekre a kérdésekre Magyarország nem tud válaszolni, az unió soros elnökeként azt tudja tenni, ami a mindenkori elnök feladata, hogy javaslatokat tesz az asztalra, segíti a 27 miniszterelnök döntését. Úgy fogalmazott: „Minden, Európa szempontjából fontos helyszínen ott leszünk, minden helyzetet föltárunk, mindegyik helyzetről jelentéseket fogok készíteni az európai vezetők számára, amelyeket az Európai Tanács megtárgyalhat, és az európai vezetők döntéseket hozhatnak”. Jelezte, hogy a következő napokban „meglepő helyszínekről meglepő híreket” lehet majd hallani. 

 

Zelenszkij: Ehhez kész Ukrajna hozzájárulni

„Gratulálunk Magyarországnak az EU elnökségének átvételéhez” – így kezdte a közösségi oldalán közzétett bejegyzését Volodimir Zelenszkij. Az ukrán államfő hatékonyságot kívánt a magyar uniós elnökségnek – mint fogalmazott – „a közös európai értékeink, céljaink és érdekeink előmozdításában”. Zelenszkij hozzátette: „Miközben az EU felé vezető úton halad előre, Ukrajna kész hozzájárulni ezekhez az erőfeszítésekhez és megerősíteni Európát”.
 

Hatalmas a nemzetközi sajtó érdeklődése

Orbán Viktor magyar miniszterelnök kedden először utazott Kijevbe, miután Oroszország 2022-ben megtámadta szomszédját, hogy találkozzon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel – írta  a Reuters.

A július 2-i látogatásra, amelyet a magyar nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár X-bejegyzésében megerősített, egy nappal azután kerül sor, hogy Magyarország átvette az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztét.

„A megbeszéléseken szó lesz a béke elérésének lehetőségeiről, valamint a magyar–ukrán kétoldalú kapcsolatok aktuális kérdéseiről” – írta Kovács Zoltán.

Orbán Viktor, OrbánViktor, miniszterelnök, Volodimir Zelenszkij, béke, találkozó, Kijev, 2021.07.02
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán 

A be nem jelentett látogatásról a Financial Times azt írta, hogy a Kijevnek nyújtott katonai segélyek kiemelkedő kritikusa egy nappal azután találkozik Volodimir Zelenszkijjel, hogy Magyarország átvette az EU soros elnökségét.

Orbán Viktor kijevi látogatására egy nappal az EU-elnökség átvétele után kerül, szintén erre mutat rá a brit The Guardian.

A Deutsche Welle szerint úgy tudni, Orbán és Zelenszkij a béketeremtés lehetőségeiről, valamint a magyar–ukrán kétoldalú kapcsolatokról tárgyal majd. 

A német lap arra emlékeztetett, hogy a magyar kormányfő nyilvánosan bírálta Európa Kijevnek nyújtott pénzügyi és katonai segélyeit, és hetekig átmenetileg blokkolta az ötvenmilliárd eurós segélycsomagot.

A Kyiv Post azt írta: a látogatást a határ menti ukrajnai magyar ajkú kisebbség jogairól folytatott széles körű megbeszélések előzték meg.

Régóta húzódó találkozó

Zelenszkij és Orbán találkozója régóta váratott magára. Magyar Levente külügyminiszter-helyettes egy tavaly év végén adott interjúban azt mondta, a megbeszélés előkészítéseként azt a feltételt szabta Magyarország, hogy az asztalon lévő vitás ügyek rendezésének módjáról előbb egyezzenek meg a felek. 

"Eddig még nem jutottunk el, ezért a találkozó most sem lenne időszerű, de dolgozunk rajta. Az ukránok most tettek néhány lépést, hogy orvosolják sérelmeinket" nyilatkozta ezzel kapcsolatban még decemberben Magyar Levente külügyminiszter-helyettes.

Előrelépést jelenthet, hogy végre a kárpátaljai magyarság jogvédelme hivatalosan is Ukrajna csatlakozási folyamatának részévé vált, Magyarország kormánya elérte, hogy a kárpátaljai magyarság védelmére európai szintű garancia legyen.

Szijjártó Péter a közelmúltban közölte, az Ukrajnával folytatandó EU-csatlakozási tárgyalások keretdokumentumába minden magyar feltétel belekerült. 

Zelenszkij és Orbán Brüsszelben is egyeztetett

Mint arról korábban beszámoltunk, a legutóbbi uniós csúcson egyeztetett Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij. A magyar miniszterelnök a brüsszeli eseményről képeket osztott meg a Facebook-oldalán. Ezek között látható a találkozóról készült fotó is. Az X-re egy rövid videó is felkerült a találkozóról. Ezen az látszik, hogy valamiről élénken beszélgetnek. Arról sem a magyar kormányfő, sem az ukrán elnök nem osztott meg részleteket, hogy mi lehetett a téma.
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről