Elképesztően nagy orosz olajbevételek, Magyarországot másolják a franciák – heti összefoglaló

Vágólapra másolva!
Az Ukrajnának szánt hitel újabb részletét folyósította a valutaalap, eközben a szankciók hatástalanságára utal, hogy nőttek Oroszország olajból származó adóbevételei. Franciaország magyar mintát követ, az ottani boltokban is jelezni kell a zsugorinflációt. Kevesebben utalnak haza pénzt Ukrajnába, ahonnét a háború óta 6,5 millióan menekültek el.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 2,2 milliárd dollárt folyósított Ukrajnának egy tavaly elfogadott, csaknem 16 milliárd dolláros hitelcsomag részeként – jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő szerdán. Az ukrán miniszterelnök azt mondta, hogy az átutalt 2,2 milliárd dollár segít a kormánynak költségvetési kiadásokat, szociális juttatásokat, orvosok és tanárok fizetését finanszírozni. A 2,2 milliárd dolláros részletet június 28-án hagyta jóvá az IMF igazgatótanácsa. A most átutalt összeggel együtt Ukrajna már mintegy 7,6 milliárd dollárt kapott meg a hitelkeretből. 

A valutaalap 2023-ban elfogadott 15,6 milliárd dolláros támogatási csomagjának első, 2,7 milliárd dolláros részletét tavaly áprilisban utalták át, a mostani már az ötödik folyósítás. 

Magyarország után Ukrajna is felfedezte: azeri gázt szállítana az orosz helyett 

Lejár Ukrajna egyik fontos gázszállítási szerződése az oroszokkal, ami miatt év végétől nem tudna gázt továbbítani az európai partnerei felé. Volodimir Zelenszkij meg akarja őrizni hazája tranzitország-szerepét – és bevételeit. Az ukrán elnök jelenleg is tárgyal Azerbajdzsánnal, hogy a jövő évtől azeri földgázt továbbíthasson az Európai Unióba. A tranzitországi szerep megtartása azonban Ukrajnának is kulcsfontosságú, mivel az számottevő bevételt jelent neki. 

Ebből csak 2021-ben 1 milliárd dollárt folyt be az ukrán államkasszába. Márpedig a külföldi segélyekkel fenntartott országnak minden hrivnyára és dollárra szüksége van. 

Ráadásul, ha nem érkezik gáz Ukrajnába, akkor nem csak a tranzit miatti bevételtől esik el az állam. A csővezeték használaton kívül is amortizálódik, rongálódik, gáz hiányában pedig támadások célpontjaivá is válhatnak. 

Elképesztően nagyot nőtt az orosz állam olajból származó adóbevétele 

Közel ötven százalékkal nőtt az orosz állam olajexportból származó adóbevétele júniusban az előző év azonos időszakához mérten – írta meg a Bloomberg. A bevételek növekedése mögött a nemzetközi olajár megugrása, a rubel dollárral szembeni leértékelődése, és a szankciók elkerülésében való egyre nagyobb orosz jártasság állhatnak.  

A szakértők szerint az orosz állam bevételeinek növekedése főként három okra vezethető vissza: 

  • az Ural olajár átlagának drasztikus, 53-ról 67 dollárra való júniusi emelkedésére (a jegyzés jelenleg már 80 dollár felett jár), 
  • az orosz rubel dollárral szembeni 15 százalékos leértékelődésére, 
  • és a nemzetközi szankciók elkerülésében szerzett gyakorlat nagy mértékű növekedésére. 
Elképesztően nagyot nőtt az orosz állam olajból származó adóbevétele. Fotó: Photo by Kay Nietfeld / POOL / AFP

Magyarországot másolja Franciaország

A francia szupermarketeknek is kötelező lesz feltüntetniük mostantól, ha a boltok polcain talált áruk kiszerelése csökkent. Sok gyártó és forgalmazó igyekezett ugyanis költségeinek és árainak emelkedését olyan módon áthárítani a fogyasztókra, hogy azok ne vegyék észre. A zsugorinflációnak nevezett jelenség a cégek számára megkönnyíti az árak emelését, ám egy áprilisi kormányrendelet értelmében a trükköt a boltoknak jelezniük kell vásárlóik felé. A lopakodó infláció megfékezésére egyébként az év elején a magyar kormány is hasonló lépést tett.   

Fontos európai partnerrel szerződött le a BYD, Magyarország sem marad ki a lehetőségekből 

Szándéknyilatkozatot írt alá a BYD kínai elektromosjármű-gyártó és az Ayvens nemzetközi flottakezelő szolgáltató arról, hogy együttműködnek az új energiákkal hajtott személyautók és könnyű haszonjárművek terjesztésének érdekében az európai piacon – tájékoztatott a BYD PR Hungary. A két cég közösen keresi az új értékesítési- és lízinglehetőségeket az európai elektromos átállás egyszerűbbé tétele és felgyorsítása érdekében a magán- és a céges piacon egyaránt – jelezték a közleményben. A megállapodás értelmében a BYD új energiákkal hajtott járműveket kínál majd az Ayvens európai vállalati ügyfeleinek. Az Ayvens a nagyobb vállalati partnereknek speciális elektromos flottamegoldásokat szállít majd, az európai kis- és középvállalkozások, valamint a magánvásárlók számára pedig teljes körű sajátemblémás lízingszolgáltatást nyújt majd a BYD márkakereskedői hálózatán keresztül.  

A két vállalat reményei szerint már az együttműködés első évében több mint harminc európai vállalkozással dolgozhatnak együtt azok elektromos autóflottáinak kialakításán. 

A lízing először Franciaországban, Hollandiában, Belgiumban és Luxemburgban lesz elérhető, de a tervek szerint a piacok fokozatosan bővülnek. Magyarországon az ALD és a LeasePlan egyesülését követően az Ayvens márkanevet az idén ősszel vezetik be. 

THAILAND-RAYONG-BYD-NEW PLANT-INAUGURATION
Fontos európai partnerrel szerződött le a BYD. Fotó: Xinhua via AFP

Kevesebben utaltak haza pénzt Ukrajnába 

Közel egy évtizedet felölelő időszak után tavaly csökkent először jelentősebben az Ukrajnába történő hazautalások összege éves szinten.  Az orosz-ukrán háború kitörését követően soha nem látott mértékben, 6,5 millióan hagyták el a megtámadott országot, és kerestek új otthont elsősorban Európában. Főleg 2015-től nőtt az Ukrajnába utalás mértéke, az eddigi legmagasabb értéket 2021-ben érte el a hazautalások összege, ekkor 18 060 millió dollár érkezett Ukrajnába. 

Egyelőre még nincsenek pontos adatok a 2023-as évre vonatkozóan, egyes becslések szerint tavaly a hazautalások összege 15 700 millió dollár volt, visszaesés mutatkozik. Ennek több oka is van: egyrészt a 2022-es támadások után jóval többen a családjukkal hagyták el Ukrajnát, mint korábban, így pedig kevesebb pénzt küldenek az otthon maradottaknak, akik kevesebben vannak. A másik, hogy a menekültek között most sokkal több volt a nő, valamint gyerek és időskorú, akik számára az elhelyezkedés komoly akadályokban ütközött. Ők nagy valószínűséggel még nem tudnak olyan összegeket mozgósítani az otthon maradott családtagok részére. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!