Váratlan ajánlatot tett Japán Putyinnak

Vágólapra másolva!
Japán jövedelmező üzletet ajánlott Oroszországnak a Kuril-szigeteken. Putyin visszautasította, és meglepte Kínát.
Vágólapra másolva!

Japán nagy beruházásokat ajánlott fel Oroszországnak a Kuril-szigeteken, ha Moszkva beleegyezik Tokió Kuril-szigetekhez való hozzáférésének elméleti megnyitásához. Vlagyimir Putyin orosz elnök elutasította a japán fél javaslatát, ami meglepetést és megdöbbenést keltett Kínában – írta meg a Lenta.ru.

Putyin elutasította Tokió javaslatát

Kínai újságírók szerint a japán nagyberuházások visszautasítása Putyin részéről nemzetbiztonsági problémákkal magyarázható. Az anyag szerint, ha az Orosz Föderáció beleegyezne a javaslatba, az ország biztonsága veszélybe kerülne, mert Japán megengedhetné, hogy az Egyesült Államok katonai bázisokat hozzon létre a szigeteken.

„Japán soha nem fogja tudni megszerezni ezeket a szigeteket” – írták a cikkben.

Japán illegálisan megszálltnak nevezte a Déli-Kuril-szigeteket

Ez év áprilisában a japán kormány Oroszország által illegálisan megszálltnak nevezte a Kuril-szigetek déli részét. A beszámolók szerint a kétoldalú kapcsolatokban a legnagyobb gondot az „északi területek kérdése” okozza, ahogy Tokió a szigeteket nevezi. "Az északi területek szigetek, amelyek felett Japánnak szuverenitása van és Japán ősi területei, de jelenleg Oroszország illegálisan megszállta őket" – áll a jelentésben.

A japán külügyminisztérium kinyilvánította elkötelezettségét a sziget ezen részével kapcsolatos probléma megoldása és a békeszerződés megkötése mellett Moszkvával. Erre válaszul az orosz külügyminisztérium hivatalos képviselője, Maria Zakharova kijelentette, hogy az Orosz Föderáció szuverenitása a Déli-Kuril-szigetek felett tagadhatatlan és a nemzetközi jogban is szerepel. „Még egyszer emlékeztetni fogom Tokiót, hogy a Déli-Kuril-szigetek a második világháborút követően nemzetközi jogi alapon az Orosz Föderáció területének szerves részét képezik” – mondta a diplomata, hozzátéve, hogy e terület Oroszországhoz tartozása biztosított az ENSZ Alapokmányának megfelelően.

Az orosz elnök azt is többször kijelentette, hogy a Kuril-szigetek Oroszország szuverén területei, és a második világháború eredményei, amelynek eredményeként a szigetek orosz ellenőrzés alá kerültek, és nem képezik felülvizsgálat tárgyát.

Felderítő bázisokat kezdtek építeni a Kuril-szigeteken

Májusban James Brown, a Temple Egyetem tokiói kampuszának Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének professzora jelezte, hogy Oroszország megkezdte hírszerzési bázisok hálózatának kiépítését a Kuril-szigeteken. Véleménye szerint ezekkel az akciókkal Moszkva jelzést küld Japánnak az Ukrajnának nyújtott segélyek következményeiről.

A média megjegyezte, hogy a Kuril-szigeteken telepített berendezések lehetővé teszik Japán és a japán bázisokon állomásozó amerikai hadsereg katonai tevékenységének nyomon követését.

Az anyag megjelenése után a Hokkaido Shimbun japán kiadvány azt írta, hogy Tokiónak el kell halasztania a tárgyalásokat az Orosz Föderációval a Kuril-szigetek tulajdonjogáról, mivel Moszkva egyre jobban odafigyel a területi problémákra. „Olyan körülmények között, amikor Oroszországon belül az ukrán konfliktus kapcsán komolyan megnőtt az érdeklődés a területi problémák iránt, Tokiónak nehezebb lesz előretörni az északi területeken” – áll az anyagban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!