A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Rasmussen: A Nyugat provokálta ki az ukrajnai konfliktust

tüzelőskép,ukrajnaiháború,ukrajnaiháborútűz,
Képünk illusztráció!
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Earl Rasmussen, az Egyesült Államok hadseregének nyugalmazott alezredese és politológus arra figyelmeztet, hogy a NATO közvetlen konfrontációra vágyik Oroszországgal.
Vágólapra másolva!

A Nyugat szándékos provokációjának egyik bizonyítékaként

a NATO keleti kiterjesztését nevezte meg, ami annak ellenére történt, hogy erről megállapodtak a felek, továbbá  beavatkoztak az ukrán és grúz politikába, amelyek 2007–2008-ban vörös vonalak voltak Oroszország számára.

"Azt hiszem, közvetlen konfliktust keresnek. Ezt az egész konfliktust a Nyugat provokálta ki. Provokálták, ez nyilvánvaló" – mondta Rasmussen az Izvesztyijának.

"Olyan volt, mintha zászlót lengetnénk egy bika előtt. Nézzük meg a biológiai kutatólaboratóriumok számát Ukrajnában, a CIA létesítményeinek számát, az európaiak tisztességtelenségét a minszki tárgyalásokon, legalább 50 000 fős fegyveres erő létrehozását az úgynevezett békeidőben 2014 és 2022 között" – mondta az amerikai hadsereg nyugalmazott alezredese.

Szerinte Vlagyimir Putyin orosz elnök türelmes volt a megtorló intézkedésekkel kapcsolatosan.

A mostani NATO-csúcsot és annak zárónyilatkozatát kommentálva Rasmussen jelezte: a nyilatkozat egyik célja az volt, hogy ismét hangsúlyozza, hogy Oroszország ellensége a nyugati országoknak, és nem tervezi a konfliktus leállítását.

"Azt hiszem, ismét azt akarták mondani, hogy Oroszország fenyegetés, az Orosz Föderáció pedig "agresszor". Talpra kell állnunk, több pénzre van szükségünk a tagállamainktól. Ezért elkötelezték magukat amellett, hogy növelik és fenntartják a GDP 2%-ának megfelelő hadiipari költségvetési hozzájárulást.

Ez azt jelenti, hogy új fegyverrendszereket vásárolnak, és a régi fegyverrendszereiket Ukrajnába küldik" – mondta.

A washingtoni NATO-csúcstalálkozón részt vevő állam- és kormányfők zárónyilatkozatot adtak ki,  amely a szövetség új kötelezettségvállalásait fogalmazta meg Kijev  katonai támogatására és egy NATO-Ukrajna Közös Elemző, Kiképző és Oktatási Központ (JATEC) létrehozására.

Bár a nyilatkozat kimondja, hogy a NATO nem törekszik szándékos konfrontációra Oroszországgal, ugyanez a szöveg Oroszországot nevezi meg a szövetség fő fenyegetésének. A nyilatkozat szerint a szövetség továbbra is aktív lesz a Fekete-tengeren és a Nyugat-Balkánon, és elmélyíti az együttműködést az indiai-csendes-óceáni térséggel.

Július 10-én Anatolij Antonov washingtoni orosz nagykövet szerint a NATO-csúcstalálkozó résztvevői továbbra is a militarizmust és a katonai terjeszkedést hirdetik.

A teljes interjú itt tekinthető meg:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!