Terrorista akart felrobbantani egy kórházat Angliában

Vágólapra másolva!
Tavaly januárban a leedsi St. James’s kórház előtt vett észre egy beteg idegesen dohányzó, ott dolgozó férfit. Odament és beszélgetni kezdett vele, mire kiderült, hogy a férfi egy terrorista, és bombát akar robbantani az épületben. A betegnek sikerült lebeszélnie a terroristát a robbantásról, majd hívták a rendőrséget.
Vágólapra másolva!

Nathan Newbyt tavaly januárban a St. James’s kórházban kezelték, amikor az egyik hajnalban kiment cigizni az épület elé. Ekkor észrevette az ott dolgozó, 28 éves Mohammad Farooqot, aki láthatóan ideges volt. 

Odament hozzá és beszélgetni kezdett vele, mire a terrorista bevallotta, hogy fel akarja robbantani a kórházat.

 A férfinak sikerült lebeszélnie arról a terroristát, hogy robbantson, majd hívta a rendőrséget. A hatóságok az épület előtt letartóztatták Farooqot, akinél megtalálták a bombát, amit otthon csinált. Találtak még nála két kést, ragasztószalagot és játékfegyvert. 

Az eddigi információk szerint a férfi korábban egy kémbázis felrobbantását tervezte, de ezt túl védettnek találta, ezek után döntött úgy, hogy inkább a kórházat robbantja fel, ahol sok kollégáját utálta. 

Először fel akarta robbantani a bombát, majd a késekkel meg akart volna még ölni annyi embert, amennyit csak tud, majd a játékfegyverrel ki akarta volna provokálni a rendőröktől, hogy lelőjék.

 A terroristának több terve is volt a kórházban dolgozó nővérek meggyilkolására. 

Farooq elismerte, hogy otthon csinálta a bombát és robbantani akart, ahogy azt is, hogy terrorista nézeteket vallott. 

A kórház minden dolgozója hálás volt az eset után Nathan Newbynek, hogy volt bátorsága lebeszélni a férfit a robbantásról – írja a Mirror

A férfit terorrcselekmény előkészületével vádolják. 

Ahogy korábban megírtuk, júniusban elfogtak egy iraki állampolgárt a németországi Gütersloh városában, akit azzal gyanúsítanak, hogy korábban az Iszlám Állam nemzetközi terrorhálózat tagja volt. 

Tavaly májusban elfogták a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet hét feltételezett pénzügyi támogatóját Németországban egy nagyszabású razzián.országszerte egyszerre több mint kilencven helyszínen tartottak házkutatást. A műveletben ezernél is több rendőrt mozgósítottak. Elfogatóparancs alapján őrizetbe vettek hét embert. Mint írták, a megalapozott gyanú szerint adományokat begyűjtő és továbbító közvetítőként tevékenykedtek egy nemzetközi hálózatban, amely az Iszlám Állam támogatására szerveződött.

Júnisban Németországban őrizetbe vettek egy iraki férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet alvó sejtjeként terrortámadások elkövetésére tartották készültségben. A Mahmúd A.-ként azonosított férfi 2022 októberében érkezett Németországba. Szerdán, a Stuttgarthoz közeli Esslingenben vették őrizetbe. A gyanú szerint az illető 2016-ban, vagy előtte csatlakozott az Iszlám Államhoz Irakban, és harcolt is a dzsihadisták oldalán. Egyelőre nem közölték, hogy ténylegesen tett-e előkészületeket egy támadásra vagy csupán a terrorszervezet utasításait várta.

Megölték az Iszlám Állam nemzetközi terrorhálózat egy magas rangú vezetőjét Szíriában, a légicsapást az Egyesült Államok közel-keleti és közép-ázsiai műveleteket irányító katonai parancsnoksága (CENTCOM) hajtotta végre. Rendőrkommandó bevetése vetett véget egy terrorizmusért elítélt rabok által elkövetett túszejtésnek egy előzetes letartóztatási központban Rosztov-na-Donu városban, a bűnözőket "likvidálták". Iszlamista indíttatású terrormerénylet előkészítésének gyanújával tartóztattak le három fiatalkorút a németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartományban.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről