A Notre Dame után újabb francia katedrális lángokban!

Vágólapra másolva!
Tűz ütött ki a roueni székesegyház felújítás alatt álló huszártornyában - közölte csütörtökön a város polgármestere. A tüzet kora délután eloltották.
Vágólapra másolva!

Nicolas Mayer-Rossignol városvezető az X közösségi oldalon egy fotót is posztolt, amelyen jól látható a tornyot körülvevő állványzatról felszálló füstfelhő. A tűzoltóság és a mentőszolgálat arról számolt be, hogy délben kaptak riasztást, és 33 tűzoltóautó és 63 tűzoltó érkezett a helyszínre.

Az AFP hírügynökség úgy értesült Seine-Maritime megye prefektúrájától, hogy

a tűz az épület tetején tört ki, a huszártoronyban,

amely nem fából, hanem fémből készült, és amely jelenleg helyreállítás alatt áll. 

A hatóság egyelőre nem tudja, hogy a fából készült vázszerkezet is érintett-e. A France Info hírrádióban elhangzott tudósítás szerint feltételezhetően

 a tatarozáshoz használt eszközök gyulladtak ki a toronyban.  

A székesegyházat kiürítették, a környéket lezárták, s a hatóságok arra kérnek mindenkit, hogy ne közelítsék meg a helyszínt, annak érdekében, hogy a katasztrófavédelmi szolgálatok nyugodtan végezhessék munkájukat.

A BBC szerint a helyi hatóságok áldozatokról nem adtak jelentést, az épületben keletkezett kár mértéke nem ismert.

Vivien Leservoisier képén ég a roueni székesegyház felújítás alatt álló huszártornya 2024. július 11-én. Médiatudósítások szerint a tatarozáshoz használt eszközök gyulladtak ki a toronyban - Fotó: MTI/AP/Vivien Leservoisier

Eloltották a tüzet kora délutánra

A tűz terjedését kora délután megállították a tűzoltók.

A tűz, amely elsősorban a huszártornyon végzett munkálatokhoz használt műanyagokat érintette, ellenőrzés alatt van, de még nem jelenthető ki biztosan, hogy teljesen sikerült eloltani a tüzet, mert a parázs még új erőre kaphat.

 - mondta Stéphane Gouez helyi katasztrófavédelmi vezető az AFP hírügynökségnek.

A közösségi oldalakra feltöltött képeken kivehető, hogy a tűz kiégette a huszártorony állványzata körüli műanyagponyvát. A BFM hírtévé értesülése szerint a székesegyházat nem érte károsodás a tűzben.

A XII. században épült gótikus katedrális, amelyet Claude Monet (1840-1926), az impresszionizmus egyik megalapítója több alkalommal is megfestett, Rouen egyik legismertebb műemléke. A XVI. század elején a építményt megemelték, 1544-ben egy fából és ólomból készült huszártornyot építettek rá, de azt 1822-ben villámcsapás érte, ezért egy 151 méter magas öntöttvasból készült új huszártoronnyal helyettesítették, amelynek munkálatai hatvan évig tartottak.

Tűz martalékává lett híres épületek

Idén áprilisban leégett Dánia egyik leghíresebb épülete, a felújítás alatt álló régi Tőzsdepalota Koppenhágában. Közel egy hétig tartott, hogy teljes terjedelmében eloltsák a tüzet. A közel 400 éves épület fele kiégett, a külső falak nagy része is leomlott.

2019 áprilisában pedig kigyulladt és leégett a párizsi Notre-Dame székesegyház. A világhírű épület csúcsa ledőlt, a teteje pedig beomlott, és az egyik harangtornyát is elérték a lángok. A Párizs szívében, a Cité-szigeten található, évi mintegy 13 millió látogatót fogadó, a világhírű turistalátványosság helyreállítása öt évig tartott. Nemrég számoltak be róla, hogy a katedrális december 8-án nyitja meg újra a kapuit.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről