Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Teljes jobboldali áttörés: Marine Le Pen hatalmas győzelme Franciaországban

 Marine, Le, Pen, Parlamenti, választások, Franciaországban, 2024. június 30.,
Hatalmasat tarolt Marine Le Pen pártja
Fotó: Photo by FRANCOIS LO PRESTI / AFP
Vágólapra másolva!
Az előrehozott választás első fordulóját a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés (RN) nyerte meg hatalmas fölénnyel Franciaországban. Az európai parlamenti választásokhoz hasonlóan a francia polgárok kitartottak Le Pen pártja mellett és megsemmisítő ítéletet mondtak Macron őrült háborús hisztériakeltése és a szakadatlan illegális bevándorlás felett. Az első fordulóban a Nemzeti Tömörülés kétszer annyi mandátumot szerzett meg, mint a szélsőbaloldal.
Vágólapra másolva!

Miután Emmanuel Macron francia elnök hatalmas vereséget szenvedett az európai parlamenti választásokon a Marine Le Pen által vezetett Nemzeti Tömörüléssel (RN) szemben, taktikázni kezdett és feloszlatta a francia nemzetgyűlést. A háborús uszító és rendkívül népszerűtlen elnök ezt követően előrehozott választásokat írt ki, melynek első fordulóját június 30-án tartották, míg a második fordulóra pedig július 7-én fog sor kerülni. 

 Marine, Le, Pen, Parlamenti, választások, Franciaországban, 2024. június 30.,
Hatalmas diadalt aratott Marine Le Pen
Fotó: FRANCOIS LO PRESTI / AFP 

Az előrehozott választás első fordulóját a Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés a szavazatok 34,0 százalékával nyerte meg, a második helyen a szélsőbal végzett 28 százalékkal, Macron pártja mindössze 21 százalékot kapott. A választáson nagyon magas volt a részvétel.

A Nemzeti Tömörülés megerősítette a három héttel ezelőtti európai választásokon elért sikerét, sőt fokozta azt.

A Le Figaro számára készített Ifop-Fiducial előrejelzés szerint a július 7-én, vasárnap tartott törvényhozási választások második fordulója után a nemzeti-szuverenista oldal mintegy 240-270 mandátumot szerezhet a nemzetgyűlésben. Ezzel pedig a legnagyobb frakció lesz a francia törvényhozásban, és ők adhatják a miniszterelnököt és a kormányt.

Hatalmasat nyert a Le Pen pártja
Fotó:  Ifop-Fiducial/Le Figaro

Emmanuel Macron pártja a szavazatok 21,5% százalékával rendkívül nehéz második fordulóra számíthat. Macron ezzel mindössze 60-90 közötti képviselőre számíthat. A második helyezett baloldali Új Népfront 180-200 képviselőre tehet szert a becslések szerint.

Hatalmasat bukott Macron

A háború- és bevándorláspárti francia elnök brutálisan leszerepelt ezzel az eredménnyel. Most mindössze 60-90 fős frakcióval rendelkezhet majd. Ez óriási visszaesés, ugyanis az előző parlamenti ciklusban 250 mandátuma volt. 

Emmanuel Macron, EmmanuelMacron
Emmanuel Macron elveszíti a kontrollt a belpolitika felett
Fotó: Hans Lucas via AFP 

Ha a Nemzeti Tömörülés a második fordulót is megnyeri, amire minden esélye megvan, akkor a párt elnöke, a fiatal Jordan Bardella lehet a miniszterelnök. Ezzel pedig Macron teljességgel megbénul, mivel teljesen elveszíti a belpolitika feletti kontrollt.

JordanBardella, Jordan Bardella
Jordan Bardella lehet Franciaország következő miniszterelnöke
Fotó: AFP/PATRICK HERTZOG 

A lassan két és fél éve tartó háború során fokozatosan egyre őrültebb és rémisztő tervekkel állt elő Macron. A háborús pszichózistól elvakult elnök februárban azt javasolta a NATO-szövetségeseknek, hogy az ukránok megsegítésére küldjenek NATO-csapatokat Ukrajnába. Mind belföldön, mind külföldön hatalmas felháborodás és megrökönyödés fogadta az őrült tervet.

Másfelől a világháborút kockáztató terve mellett azzal is előállt a népszerűtlen elnök, hogy a francia és NATO atomarzenált be kellene vetni Oroszország ellen. 

A francia választók elsöpörték Macron háborús őrületét, és a korlátlan bevándorlást támogató migrációs programját. 

Hatalmas az öröm a Nemzeti Tömörülés támogatói körében
Fotó: AFP 

Mindezek mellett pedig a szankciók és a gazdasági nehézségek miatt gazdasági és anyagi problémákkal is szembe kell nézniük a franciáknak.

A Nemzeti Tömörülés győztes programja

Marine Le Pen pártja átfogó választási programmal állt elő. Az Európai Unióhoz hasonlóan Franciaországot is rendkívüli mértékben sújtja a bevándorlás és az illegális migráció. Hatalmas az elégedetlenség a franciák körében a baloldali bevándorláspolitika miatt. A Nemzeti Tömörülés programjában vállalta, hogy az illegális bevándorlók kitoloncolását megakadályozó valamennyi kivételt eltörli. Továbbá vállalták, hogy visszaállítják az illegális tartózkodás bűncselekményét. A családegyesítés korlátozását is szeretnék elérni a feltételek szigorításával.

Az ukrajnai háború kezdete óta Marine Le Pen pártja elítéli az orosz offenzívát, de ellenzi a Moszkva elleni gazdasági szankciókat. Számtalanszor felszólítottak a tűzszünet és a béke fontosságára. Mindezek mellett következetesen elítélték az elnök őrült terveit, sőt egyenesen hányingerkeltőnek nevezték a háborús hisztériakeltést.

Emmanuel Macron francia elnök háborúval politizál, és ez óriási hiba. A háború komoly dolog! Az ukrán nép ezt éli meg, és nem használhatjuk fel mindezt arra, hogy megpróbáljuk csapdába csalni az ellenfeleinket!

– fogalmazott korábban Marine Le Pen.

A Nemzeti Tömörülés vezetője a választási győzelem után azt mondta, a magas részvétel tovább fokozza a győzelem súlyát.

Jordan Bardella, a Nemzeti Tömörülés miniszterelnök-jelöltje azt mondta:

A választás egyértelmű, és most két út áll Franciaország rendelkezésére. A legrosszabbak szövetsége, amely tönkreteszi az országot az egyik, a másik a nemzeti egység, amely helyreállítja a biztonságot és megvédi a munkát.

A parlamenti választások második fordulója „az egyik legdöntőbb az ötödik köztársaság történetében” – tette hozzá.

A jobboldal győzelme után tombolni kezdtek a szélsőbaloldaliak és a migránsok, Nantes-ban lövöldöztek is.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről