Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Terrortámadásnak minősítették a Fico elleni merényletet

Vágólapra másolva!
Átminősítették a Fico elleni merényletet, terrortámadásként vizsgálják tovább - ezt Maroš Žilinka főügyész jelentette be.
Vágólapra másolva!

Maroš Žilinka főügyész csütörtökön bejelentette, hogy a Robert Fico miniszterelnök elleni merényletet terrortámadásként vizsgálják a továbbiakban.

A kormányfő elleni merénylet ügyében eddig gyilkossági kísérletként folyt a nyomozás, ám mostantól terrortámadásként kezelik.

A jogi besorolás módosításáról Maroš Žilinka számolt be csütörtökön a közösségi oldalán. A főügyész már röviddel a támadást követően jelezte, hogy sor kerülhet a módosításra - írta a Paraméter.

A miniszterelnök elleni gyilkos merénylet ügyében a jogi minősítést terrortámadás különösen súlyos bűntettére változtatták

– közölte Žilinka.

A gyakorlatban ez annyi változást jelent, hogy a támadót, Juraj Cintulát eddig 25 éves szabadságvesztés vagy életfogytiglan tartó börtönbüntetés fenyegette, mostantól viszont 20-tól 25 évig terjedő szabadságvesztésre vagy életfogytiglani börtönbüntetésre ítélhetik – írja a HN.

Robert Fico
Fotó: NurPhoto via AFP / Sergii Kharchenko

Az 59 éves szlovák kormányfő ellen május 15-én, a pozsonyi kabinet Nyitrabányán (Handlová) tartott kihelyezett ülése után követtek el fegyveres merényletet

A szlovák miniszterelnököt közvetlen közelről lőtte meg Juraj Cintula, aki öt lövést adott le.

Cintula vallomásában azzal indokolta tettét, hogy nem ért egyet a kormány politikájával, ezen belül azzal sem, hogy Robert Fico és kormánya folytatólagosan elutasítja, hogy fegyvereket szállítson Ukrajnának. Korábban arról is írtunk, hogy megértést tanúsított két másik szlovákiai merénylő iránt, valamint megemlített több, a világban történt tömeggyilkosságot, és az erőszak elfogadhatóságán is töprengett az általa írt könyvekben a Robert Fico szlovák kormányfő elleni merénylet elkövetője.

A szlovák hatóságok korábbi közlése szerint vizsgálják, hogy az elkövetőnek voltak-e bűntársai, amit Matus Sutaj Estok szlovák belügyminiszter "valószínűbb forgatókönyvnek" nevezett. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről