Botrány Olaszországban, felháborító dolgot tett egy szoborral egy nő

Vágólapra másolva!
Felháborodást váltott ki Olaszországban, hogy egy női turistát Firenzében lefényképeztek, amint a római Bacchus isten szobrával ölelkezik félreérthető pózban. A fotókon - amelyeket a Welcome To Florence nevű közösségi oldal osztott meg az interneten - a nő látható, amint megcsókolja az életnagyságú szobrot éjszaka.
Vágólapra másolva!

A Bacchus szobor a híres Ponte Vecchio híd közelében, egy utcasarkon álló talapzaton áll, és Giambologna szobrász 16. századi alkotásának modern másolata. Az eredetit a közeli Bargello múzeumban őrzik. 

A firenzei szobron elkövetett szeméremsértő turista viselkedése felháborodást váltott ki. 

A fotók dühös reakciókat váltottak ki a közösségi média felhasználóiból, akik közül néhányan a nő letartóztatását követelték. 

Ez az eredménye annak, hogy évek óta próbálják Firenzét Disneylanddé változtatni

 - írta az egyik hozzászóló. 

Patrizia Asproni, az olasz kulturális örökséget népszerűsítő Confcultura egyesület elnöke az olasz médiának azt mondta:

Ezek a barbár megnyilvánulások azért történnek, mert mindenki úgy érzi, hogy büntetlenül azt tehet, amit akar.

Asproni a szingapúri modell alkalmazására szólított fel: szigorú ellenőrzésekkel, égbe szökő bírságokkal és zéró toleranciával a helytelen magatartással szemben - írja a BBC.

Antonella Rinaldi, Firenze régészeti és képzőművészeti főfelügyelője elmondta: 

A turistákat szívesen látjuk itt, de tiszteletben kell tartaniuk a műalkotásainkat, legyenek azok eredetiek vagy másolatok. Bár kétlem, hogy ez a hölgy egyáltalán tudja a különbséget

- tette hozzá. 

Firenze a világ egyik legjelentősebb turisztikai célpontja. 2023-ban június és szeptember között mintegy 1,5 millió ember látogatott el a mindössze 382 ezer lakosú városba. A helyi lakosok már régóta küzdenek a hatalmas turistaáradattal.

Az úgynevezett túlturizmus jelensége a világ számos városát arra késztette, hogy változtasson a turisták fogadásának módján. Velence tavaly jelentette be, hogy bevezeti a régóta tervezett egynapos díjat, miután a túl sok turista miatt a város majdnem felkerült az ENSZ veszélyeztetett világörökségi listájára. 

Nem ez az eset az első eset, amikor valaki kísértésbe esik

A múlt hónapban egy holland férfit őrizetbe vett az olasz rendőrség, miután nyaralás közben megrongált egy történelmi római falat

Egy 17 éves svájci lány az ókori Colosseum falaiba véste a nevét tavaly. A lány a családjával nyaralt Rómában és rajtakapták, amint kezdőbetűjét a Colosseum falába vési. Állítólag egy „N" betűt karcolt az 1937 éves épület egyik téglaoszlopába. Egy olasz idegenvezető azonban rajtakapta a fiatalt és videót készített, majd az amfiteátrum biztonsági személyzetét is riasztotta.

Egy turista a világ leghíresebb római szökőkútját gyalázta meg tavaly. 

Rómában letartóztattak egy ír férfit, aki 2020-ban belevéste a nevének kezdőbetűit a Colosseum falába. A turistát a kulturális örökség megrongálásával vádolták meg. A 32 éves ír turistát az ókori amfiteátrum biztonsági őrei kapták rajta a vandalizmuson. 

Előállítottak és feljelentettek egy ecuadori turistát Rómában a Colosseum megrongálása miatt 2017-ben is. Az 55 éves benzinkutas egy pénzérmével véste rá felesége és fia nevét és a 2017-es évszámot a frissen felújított ókori amfiteátrum egy tartópillérére.

Állatvédő tüntetők festéket öntöttek a római Popolo-tér szökőkútjára. A színes festék a szökőkút egy részét borította be. Az akciót az "Állati Forradalom" nevű mozgalom vállalta magára.

Műemléknek vezette drónját egy argentin turista Rómában. A turistát vád alá helyezték az olasz hatóságok, miután drónjával a Róma központjában található Palazzo Venezia tetejének ütközött.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről