A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Vandál támadássorozat próbálja megbénítani a vonatközlekedést Franciaországban az olimpia nyitónapján

Vágólapra másolva!
Több helyen is súlyosan megrongálták a franciaországi nagysebességű vasútvonalat a párizsi olimpia nyitóünnepsége előtt pár órával. Az akciót szándékosan erre a napra időzítették, több járatot kell törölni.
Vágólapra másolva!

Órákkal a 2024-es párizsi olimpia megnyitóünnepsége előtt közleményt adott ki a francia vasúttársaság, melyben azt írják, hogy rosszindulatú, vandál támadás érte a nagysebességű vasúthálózatot, amelynek célja a vasúti közlekedés megbénítása volt. A közlemény azt is írja, hogy több helyen tüzet gyújtottak, hogy több vasúti létesítményt megrongáljanak.

A támadás miatt több nagysebességű TGV-vonalon torlódások alakultak ki, amelyek a Gare Montparnasse pályaudvar felé tartó járatokat érintik legfőképp.

Az egyik ötkarikás helyszín, a Stade de France felé sem közlekedik jelenleg szerelvény.

A hatóságok azt közölték, hogy a támadás a vasútvonal nyugati, északi és keleti részét is érintette, egyedül a délkeleti vonal maradt érintetlen. A szabotázs miatt a Belgiumból és a Londonból érkező járatok is érintettek. Néhány járat esetében van mód arra, hogy a hagyományos, azaz nem nagysebességű vonalra tereljék a szerelvényeket, de emiatt késések várhatóak.

Azóta az is kiderült, hogy bizonyítottan koordinált szabotázs történt.

Több helyen megbénult a vasúti közlekedés Franciaországban
Fotó: AFP /  Ian LANGSDON / AFP

Patrice Vergriete, közlekedési miniszter közlése szerint a támadás nagy hatással lesz az emberek nyaralására, ugyanis több francia család időzítette erre a hétvégére a nyaralását.

Már most több járatot töröltek, és a javítási munkálatok minimum az egész hétvégén tartani fognak - írja a BBC.

Az első becslések szerint a támadás 800 ezer ember útjára van hatással.

A vasúttársaság már több ezernyi munkást riadóztatott, hogy a problémát a lehető leggyorsabban megoldják.

Az olimpia megnyitóját 19.30-tól tartják a Szajnán. A folyópartra 7500 sportolót, több mint 300 ezer embert várnak, s mintegy 120 állam- és kormányfő is jelen lesz a ceremónián. 

A különleges eseményt mintegy 45 ezer rendfenntartó biztosítja majd, Párizs felett 150 kilométeres körzetben lezárják a légteret.

Amélie Oudéa-Castéra sportminiszter döbbenetesnek minősítette a támadást, és jelenleg vizsgálják, hogy az olimpián részt vevő sportolókat ez hogyan érinti.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!