A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Egy tévés versenyző megölt és megevett egy védett madarat Új-Zélandon

Vágólapra másolva!
Egy amerikai valóságshow egyik versenyzője megölt és megevett egy védett madarat Új-Zélandon a sorozat forgatása közben - jelentette a helyi média.
Vágólapra másolva!

A Race to Survive (Verseny a túlélésért) című műsorban a versenyzőknek maguknak kell levadászniuk az élelmüket. A második évadot Új-Zélandon forgatták. 

A madár, a weka Új-Zéland nagy részén kihalt - és teljesen védett faj. A versenyzőt és csapattársát is kizárták a versenyből.

A versenyző, Spencer "Corry" Jones tisztában volt azzal, hogy megszegi a szabályt, amikor megölte és megette a madarat 

- írja a Radio New Zealand hírportál a műsorból készült felvételre hivatkozva.

Később bocsánatot kért, mondván, hogy hibát követett el, és nem készültek fel az éhségre. 

Amit tettem, tiszteletlen volt az új-zélandi élővilággal szemben és sajnálom

 - mondta. 

Jonest és csapattársát, Oliver Devet egyaránt kizárták a sorozat nyolcadik epizódjában.

Az új-zélandi természetvédelmi minisztérium közölte, hogy a produkciós cég - az amerikai székhelyű Original Productions - képviselője nem sokkal az eset után értesítette őket. A tisztviselők vizsgálatot folytattak, és írásbeli figyelmeztetést adtak ki a cégnek és a résztvevőnek, szokatlan csoportdinamikai helyzetre, például a szereplők fáradtságára és jelentős éhségére hivatkozva - írja a BBC News.

Mindazonáltal egy őshonos, védett faj megölése és elfogyasztása ebben az esetben elfogadhatatlan, és a vállalat figyelmeztetést kapott, hogy a program résztvevőinek be kell tartaniuk a természetvédelmi jogszabályokat

- mondta Dylan Swain, a hivatal nyomozásért felelős csoportvezetője.

A weka egy ikonikus, nagyméretű, röpképtelen madár. A változó éghajlati viszonyok és a ragadozók számának növekedése miatt a szárazföld nagy részén kihalt. Az ország egyes szigetein azonban legálisan is lehet vadászni rájuk.

Mivel az 1953-as vadvédelmi törvény szerint védett faj, a madár megöléséért a maximális büntetés két év börtönbüntetés vagy 100 000 NZD dollár (21 millió forint) pénzbüntetés lehet.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy megmérgeztek három védett madarat Kambodzsában is. A madarakat karbofuránnal, az egyik legveszélyesebb növényvédő szerrel ölték meg.

Fokozottan védett madarakat tartott a tanyáján engedély nélkül egy férfi Magyarországon is. Korábban már Hollandiában is eljárás indult ellene hasonló vádak miatt.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!