A csíksomlyói katonai bázis ügye provokáció és vörös vonal

Vágólapra másolva!
Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke és Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, az RMDSZ elnökségi tagja a tihanyi Tranziton beszélt a fokozódó magyarellenes atrocitásokról, az úzvölgyi magyar katonatemető meggyalázásáról, a csíksomlyói katonai bázis ügyéről és a kétnyelvű útjelző táblák eltávolításáról.
Vágólapra másolva!

“Az elmúlt 110 év nem volt könnyű nekünk, magyaroknak Erdélyben, így kell értékelni a győzelmeinket és veszteségeinket” – mondta Antal Árpád, hozzátéve: a csíkszeredai országos csendőrbázis ügye 1996-ban indult, most a bíróság jogerősen is szabad utat adott az építkezésnek, szemben a katolikus egyház és a földtulajdonosok keresetlevelével.

Tudni kell, hogy a román igazságszolgáltatás nem a hatalomtól, hanem a valóságtól függetlenül működik, s sokszor arra használják fel azt, hogy bennünket, magyarokat bántsanak. Ennek ellenére ez nem egy lefutott ügy, s elsőként vezetőinknek a háttérben, diplomáciával kell küzdeni a provokáció ellen, ám ha kellett, mi mindig készek voltunk ellenállni, tüntetést szerveznifejtette a véleményét a román belügyminisztérium tervéről. 

Szerinte három évtizede próbálkoznak a Székelyföld militarizálásával, annak idején Sepsiszentgyörgyre is felhúztak egy csendőrlaktanyát. de a legdurvább elképzeléseket eddig sikerült visszaverni.

Németh Zsolt a pestisrácok.hu-nak arról beszélt, hogy a választási évben vagyunk és az erdélyi közéletben előretört egy olyan párt, az AUR, ami a magyarellenességből próbál tőkét kovácsolni. Az ilyen megnyilvánulásokkal szemben az erős és egységes magyar képviselettel lehet küzdeni. Tavasszal 6,5 százalékos eredményt ért el a RMDSZ úgy, hogy szövetséget kötött az erdélyi magyarság képviselőivel. Az egység adja az erőt, s az őszi választásokon meg kell tudni ismételni az EP-voksolás eredményét. A Fidesz-alapító, aki a Tusványos Szabadegyetem kezdeményezője is, megjegyezte: természetes, hogy az RMDSZ-en belül is vannak hajlékonyabb és karakteresebb politikusok.

Úzvölgyén is egy nagyon hosszú történetnek vagyunk, még nem teljesen a végén, de látjuk a megoldás esélyét. A csíksomlyói katonai bázis terve pedig egy provokáció, egy vörös vonal, ezzel szemben nagyon határozottan fel kell lépni. E téren a mindenkori csíkszeredai polgármester a magyar kormány és az RMDSZ teljes támogatását élvezi jelentette ki Németh Zsolt az interjúban.

Huth Gergely a Magyar Nemzeten a hetekben arról írt, hogy a csíksomlyói kegytemplom és nemzeti zarándokhely, illetve a csíkszeredai temető közötti szabad területre laktanyákat, lőteret, különleges épületeket magába foglaló öthektáros országos román belügyi kiképző központot terveznek. A cikk megjelenése után Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke Facebook-posztban szögezte le, hogy nincs keresnivalója a csendőrség kiképzőtelepének Csíkszereda központjában.

A Transtelex.ro nevű Soros-médium eközben hosszasan támadta Huth Gergelyt egyik cikkében, azonban nem cáfolták az abban leírt tényeket. "A szerző szándékosan felnagyít bizonyos eseményeket és összefüggéseket, miközben elhallgat másokat, így az olvasó könnyen azt hiheti, hogy a magyar közösség minden esetben áldozat, és a román állam egy összeesküvés részeként igyekszik elnyomni a magyarokat - írták.

Ezzel szemben Székelyhon.ro korábban ismertette a csendőrség terveit, miszerint az öthektáros bázis irodaépületeket, a gépjárművek számára szükséges garázsokat, fedett lőteret, és különleges, kiképzésre és gyakorlásra alkalmas létesítményeket is magába foglal. Tehát valóban egy országos bázisról van szó, aminek aligha lehet más célja, mint a közeli csíksomlyói zarándoklatra érkező több százezer magyar és általában a székelyek kordában tartása és megfélemlítése.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!