A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
1
Ezüstérem
2
Bronzérem
1
HUNMagyarország
20:05VízilabdaKína-Magyarország
HUNMagyarország
20:30VívásHungary-Japan
NyílNyíl

A hidegháború óta a legjelentősebb fogolycsere történt a Nyugat és Oroszország között

Vágólapra másolva!
Szabadon engedték az oroszok csütörtökön Evan Gershkovich amerikai újságírót és egy volt amerikai tengerészgyalogost, Paul Whelant és további foglyokat. Évtizedek óta nem került sor ilyen nagyságrendű fogolycserére Oroszország és az Egyesült Államok között.
Vágólapra másolva!

Kivételes nagyságrendű volt az a fogolycsere, amely nemrég zajlott le az USA és Oroszország között. 

Az akcióra három kontinensen átívelő előkészítés után került sor, kémügynökségek, milliárdosok, politikusok és az egyik fogoly (egy amerikai újságíró) édesanyjának bevonásával.

Az oroszok – derül ki a Wall Street Journal (WSJ) cikkéből, amit a Mandiner szemlézett – annak reményében tartóztatták le a 32 esztendős Evan Gershkovichot, a WSJ oroszországi tudósítóját, hogy majd értékes fogolyra cserélik Washingtonnal. 

Vadim Krasikovot szerették volna „visszaszerezni”, azt a bérgyilkost – a szovjet-afgán háború veteránját –, aki Németországban töltötte a büntetését. 

A WSJ cikkében azt írta: Putyin évek óta sürgette ez ügyben a nemzetbiztonsági tanácsot. A lap szerint az orosz elnök és Krasikov személyes ismerősök, együtt látogattak el egy lőtérre is. 

Fényes nappal gyilkolt

Az orosz veterán Vadim Szokolov névre kiállított útlevéllel érkezett Berlinbe évekkel ezelőtt, és fényes nappal kivégzett egy orosz emigránst egy parkban. Megpróbált elmenekülni, de letartóztatták, és lassan a kilétére is fény derült.

2022-ben Oroszország felajánlotta, hogy elengedik Paul Whelan kémkedéssel gyanúsított ex-tengerészgyalogost, ha Amerika ráveszi Németországot, hogy adja ki Krasikovot. 

Végül sem az amerikai, sem a német kormány nem volt hajlandó egy hivatásos gyilkost elengedni az amerikai fogolyért cserébe. Ekkor próbálkoztak azzal, hogy bedobják helyette Gershkovichot.

Evan Gershkovich a tárgyaláson
Fotó: Photo by Alexander NEMENOV / AFP

Ez a vonal végül bevált, de a fogolycsere jelentősen elhúzódott, mert a német kormány nem akarta kiadni az orosz gyilkost, Washington pedig nem próbált nyomást gyakorolni a németekre, akik inkább Navalnijt szerették volna elcserélni. 

Többször megpróbálták hazavinni Gershkovichot

Tavaly novemberben Washington felajánlott Moszkvának négy orosz kémet az amerikai foglyokért, ami persze frusztrálta Moszkvát. A WSJ beszámolt róla, hogy Tucker Carlson amerikai sztárriporter is megpróbálta hazavinni Gershkovichot, ennek érdekében a híres interjún kívül rákérdezett Putyinnál a dologra, ő azonban egyértelművé tette: Krasikovot akarja. Nem sokkal később a Fehér Ház és a németek megegyeztek, hogy megpróbálják az orosz bérgyilkosért cserébe elengedtetni az amerikai foglyokat. 

A végső megállapodás létrejötte példátlanul nagyszabású és összetett volt: a CIA igazgatója a csere helyszínére, Ankarába repült, hogy a török kémfőnökkel megbeszélje a részleteket. 

A megállapodás nagyon törékeny volt, és egyetlen félrecsúszott vagy kiszivárgó információ semmissé tehette volna az egész akciót. 

Putyin várta a foglyokat a repülőtéren

A szabadon engedett nyugati foglyok között volt Gershkovich, Paul Whelan volt amerikai tengerészgyalogos – ő 16 éves büntetését töltötte egy orosz büntetőtelepen kémkedés vádjával -, de hazatérhetett a német Rico Krieger is, akit terrorizmus vádjával Fehéroroszországban ítéltek halálra. 

Szabadulása előtt kapott kegyelmet Alekszandr Lukasenko elnöktől, Putyin közeli szövetségesétől. Szabadon engedték Alsu Kurmasheva orosz-amerikai újságírót és Vlagyimir Kara-Murza orosz-brit disszidenst is.

Az Oroszországba visszatért foglyokat Vlagyimir Putyin orosz elnök személyesen fogadta a repülőtéren, mindannyian állami kitüntetést kapnak.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!