Kevesebb mint felére akarja csökkenteni Ausztrália az országban tanuló külföldi hallgatók létszámát

külföldi,hallgató,Ausztrália
Fotó: X
Vágólapra másolva!
Ausztrália 2025-től az egyetemeire és képzéseire beiratkozók számának drasztikus korlátozását tervezi, a külföldről érkező diákok és munkavállalók számának növekedése miatt, amely jelentősen hozzájárult az utóbbi években a lakbérek emelkedéséhez.
Vágólapra másolva!

A jövő évben beiratkozó külföldi hallgatók száma legfeljebb 270 ezer fő lehet

 - áll a kormány közleményében. A 2022/23-as tanévre 577 ezer még diákvízumot adtak ki a legfrissebb rendelkezésre álló adatok szerint.

Jelenleg mintegy 10 százalékkal több külföldi diák tanul az egyetemeken, mint a koronavírus-járvány előtt, és körülbelül 50 százalékkal többen érkeznek a magán szakképzések és képzések keretében

- tájékoztatott Jason Clare oktatási miniszter. Az országban tavaly óta építik le azokat az engedményeket, többek között a beutazással kapcsolatban, amelyeket a világjárvány miatt vezettek be a gazdaság életben tartására.

Legfeljebb 145 ezer külföldi diákot vesznek fel az ausztrál egyetemekre jövőre a tervezett korlátozás szerint,

 a szakmai és egyéb képzéseken pedig 95 ezer külföldit fogadnak. David Lloyd, a Universities Australia egyetemi szervezet elnöke hangsúlyozta, hogy 

miközben elismerik, hogy a kormánynak joga van a bevándorlók számának ellenőrzésére, az nem mehet egy gazdaságilag olyan fontos ágazat kárára, mint az oktatás.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!