Az EU-s főképviselő háborúba sodorná Európát

Oroszország, Ukrajna, háború, oroszukrán, konfliktus, orosz-ukrán háború, háborús helyzet
Tűzoltó igyekszik megfékezni a tüzet.
Fotó: AFP PHOTO / Ukrainian Emergency Service
Vágólapra másolva!
Ukrajna önvédelmének segítése érdekében az európai uniós tagállamoknak teljesen fel kell oldaniuk a fegyverhasználati korlátozásokat, és az országba küldött katonai felszereléseket teljes mértékben ki kell használni, hogy Kijev csapást mérhessen azokra a helyszínekre, ahonnan Oroszország csapást mér rájuk - jelentette ki csütörtökön Brüsszelben Josep Borrell kül-és biztonságpolitikáért felelős EU-főképviselő.
Vágólapra másolva!

Az uniós tagállamok külügyminisztereinek informális találkozójára érkezve Borrell úgy nyilatkozott: 

Az oroszországi kurszki régióban folytatott ukrán hadművelettel csapást mértek Vlagyimir Putyin orosz elnök háborús narratívájára, ami fontos stratégiai siker, ugyanakkor Oroszország továbbra is támadja az ukrajnai civileket és infrastruktúrát. Oroszországnak az a szándéka, hogy teljesen tönkretegye Ukrajna villamosenergia-rendszerét, és a télre sötétbe és hidegbe taszítsa az országot

- hívta fel a figyelmet.

josepborrell
Josep Borrell
Fotó: NHAC NGUYEN / AFP

Mint mondta, az európai bankokban zárolt orosz pénzeszközökből származó nyereséget már továbbították Ukrajnának, és azoknak a tagállamoknak, amelyek ebből a pénzből további katonai felszerelést biztosítanak Kijevnek. 

Emlékeztetett arra, hogy az alapból még mindig megvan több mint 6 milliárd euró, de azt egy EU-tagállam vétója miatt nem tudták kifizetni. 

Mint mondta, találni kell valamilyen módot arra, hogy ezt a vétót megkerüljék, "mert ez nem fogadható el". Kiemelte továbbá az ukrán védelmi ipar támogatásának fontosságát, amelyhez az EU 1,4 milliárd euróval járult hozzá.

Oroszország, Ukrajna, orosz-ukrán háború, háború, katona, ágyú, Irpiny
"Irpin. Nem bocsájtunk meg" - írták a lőszerre ukrán katonák
Fotó: MTI/AP/24. gépesített dandár/Oleh Petraszjuk / 

Az informális tanácskozáson személyesen részt vevő ukrán külügyminiszter, Dmitro Kuleba szerint Ukrajna bebizonyította, hogy hamis az az érvelés, miszerint a háborúban patthelyzet alakult ki, és végül Oroszország jár majd sikerrel, ezért az ukrajnai stratégiát újra kell gondolni. 

Ismét bebizonyítottuk, hogy akik az eszkalációtól való félelemről beszélnek, többnyire arra használják fel ezt az érvelést, hogy ne hozzanak olyan döntéseket, amelyekre Ukrajnának szüksége van

- fogalmazott.

Kuleba szerint a csütörtöki tanácskozás fontos kérdése lesz az orosz területre irányuló fegyverhasználat engedélyezése, ami legitim katonai célpontokat fog érinteni. 

Főleg azokról a repülőterekről van szó, amelyeket az orosz erők a bombázók indítására használnak az ukrán erők és az ukrán állampolgárok, valamint az infrastruktúra megtámadására. Ha elegendő mennyiségű rakétával látnak el minket, és ha engedélyezik nekünk a légicsapást, jelentősen csökkentjük Oroszország képességét, hogy kárt okozzon létfontosságú infrastruktúránkban, és javítunk a helyzeten

- tette hozzá.

Problémát jelent a katonai támogatás késlekedése

A támogatás bejelentése és tényleges átadása közötti időszakok túl hosszúra nyúlnak, így nem lehet folytatni a katonai tervezést - hívta fel a figyelmet Kuleba. 

Arra is rámutatott, hogy a legolcsóbb és leghatékonyabb módja annak, hogy Ukrajnát lőszerrel és fegyverekkel láthassák el, ha azok ukrajnai gyártására ruháznak be.

tank, robbanás, robbantás,
Képünk illusztráció!
Fotó: MTI-AP-Jevhen-Maloletka

A Nyugat a tűzzel játszik, amikor azt mérlegeli, hogy eleget tegyen-e Ukrajna nagy hatótávolságú fegyverek iránti igényének.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes kedden újságíróknak nyilatkozva kilátásba helyezte, hogy az Egyesült Államokra nézve sokkal súlyosabb következményekkel járhat majd a kurszki régió elleni támadásban való részvétel, mint amilyeneket eddig megtapasztalt.

A NATO és a nyugati hatalmak pár hónapja már részben engedélyezték Ukrajnának a nagy hatótávolságú nyugati fegyverrendszerek használatát Oroszország területei ellen. Ez pedig óriási eszkalációs kockázat, hiszen a Kreml többször kijelentette, hogy ez a vörös vonal

Oroszország közölte, hogy az Ukrajnát orosz területre csapást mérő fegyverekkel ellátó nyugati országoknak számolniuk kell Oroszországgal, miután Vlagyimir Putyin elnök azt mondta, hogy megtorlásként a Nyugat ellenségeinek felfegyverzését fontolgatja.

Élő közvetítésünket az orosz-ukrán háborúról itt olvashatja.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!