A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Bombariadó miatt kiürítették a bíróságokat Szlovákiában

bombariadó,Szlovákia
Fotó: Facebook / Paraméter
Vágólapra másolva!
A rendőrség kiürítette az összes bíróságot az országban kedden, miután bombafenyegetésről érkezett bejelentés.
Vágólapra másolva!

Országszerte kiürítette a bíróságok épületeit a rendőrség Szlovákiában kedden, miután bombafenyegetésről érkezett bejelentés. A nyitrai és a pozsonyi kerületi rendőrszóvivő is megerősítette, hogy vizsgálják a bíróságok épületeit - írja a Paraméter.

Július elején is bombariadó volt a szlovákiai bíróságokon, akkor is átkutatták az összes bíróságot. Egy ismeretlen személy jelentette be, hogy bomba van egy bíróság épületében. Mivel nem pontosította, hogy melyikről van szó, 

a rendőrség az ország összes bíróságát átvizsgálta.

Megszakították a tárgyalásokat, az épületeket evakuálták, majd tűzszerészek és kutyás rendőrök átkutatták azokat, bombát nem találtak.

Arról is beszámoltunk, hogy májusban Szlovákiában két alkalommal is több iskolát evakuáltak bombariadó miatt. A hatóságok szerint Pozsony megyében, Nyitra megyében, Trencsén megyében, Zsolna megyében, és Nagyszombat megyében volt bombariadó számos iskolában. Az iskolák fenyegető e-maileket kaptak, de bombát ekkor sem találtak a hatóságok. Néhány helyen hazaengedték a diákokat, máshol viszont az épület átkutatása után folytatódott az oktatás.

A hatóságok közlése szerint 995 oktatási intézmény, 110 bankfiók és 40 szórakoztatóelektronikai szaküzlet kapott olyan levelet, amely alapján bombariadót rendeltek el.

"A bombafenyegetések száma rendkívül nagy. A rendőrség teljes erőbevetéssel dolgozik az érintett épületek biztonsági ellenőrzésén és a fenyegetések hátterében álló személyek azonosításán" - írta közösségi oldalán a rendőrség. 

Az eseteket egy különleges egység, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) vizsgálta, amely terrorfenyegetés címén indított eljárást. Ilyen bűncselekmény elkövetőjére Szlovákiában húsztól huszonöt évig terjedő, esetenként életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható.    

A bombafenyegetést tartalmazó e-mailek szövegét a rendőrség nem, de több hírportál közzétette. 

A levelek szlovák nyelvűek voltak, és iszlamista jellegű fenyegetést tartalmaztak. "A városaitokban a mudzsáhidok megölnek benneteket, bárhol is vagytok. Az iskola területén bomba van" - idézte egy tipikus e-mail első mondatait például a ma7-sk című, felvidéki magyar hírportál.

Nyíregyházán májusban a Bánki Donát Műszaki Technikum diákjainak kellett elhagyniuk az iskola épületét bombariadó miatt, ugyanis 

egy telefonáló azzal fenyegetőzött, hogy fél 12-kor felrobban az ott elrejtett bomba.

 Azonban a szakemberek átvizsgálták az egész épületet, de nem találtak semmit, ezért folyatódhatott a tanítás.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!