A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Az Ernesto hurrikán tovább erősödik, a Bermudák felé tart - videó

Vágólapra másolva!
Az Ernesto hurrikán 2-es kategóriájú hurrikánná erősödött csütörtök este, miközben a Bermudák felé tart. A Bermudákon hurrikánriasztás van érvényben, az Ernesto várhatóan szombaton éri el a szigeteket.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról tegnap lapunk is beszámolt, a Puerto Ricó-i otthonok és vállalkozások több mint fele áram nélkül maradt, miután az Ernesto vihar elérte a térséget. A karibi sziget fő áramszolgáltatója, a LUMA Energy szerint 998 000 háztartást érintett a szolgáltatás összeomlása.

A Bermudákon hurrikánriasztás van érvényben, az Ernesto várhatóan szombaton éri el a szigeteket. 

A hurrikán már az érkezése előtt hatalmas hullámokat gerjesztett a parton
Fotó: AFP / Brian NOCANDY / AFP

A vihar középpontja csütörtökön késő este mintegy 660 kilométerre dél-délnyugatra volt a Bermudáktól. Maximális szélsebessége 155 km/órára emelkedett, és a vihar tovább haladt észak-északkelet felé a nyílt vizek felett - írta az NHPR.

Az előrejelzések szerint az Ernesto ma eléri a 3-as kategóriájú erősséget, ahogy közeledik a Bermudákhoz, ahol az előrejelzések szerint 15-30 centiméternyi eső is hullhat.

Minden előrejelzés szerint ez a vihar a Bermudák közelében nagy hurrikánná alakul

- közölte a Nemzeti Hurrikánközpont. 

Az Ernesto ezután várhatóan hétfőn Kanada közelében vagy attól keletre halad el. 

Puerto Ricóban az 1,4 millió fogyasztóból több mint 290 ezren maradtak áram és ivóvíz nélkül csütörtök este, több mint egy nappal azután, hogy az Ernesto kedden késő este trópusi viharként söpört át Puerto Ricón, majd 2-es kategóriájú hurrikánná erősödött. 

Autók haladnak az  elárasztott úton: sokan még időben próbálták elhagyni az érintett területeket
Fotó: AFP / Brian NOCANDY / AFP

Alexander Reyna, egy 32 éves építőmunkás elmondta:

Nem volt se víz, se áram, és nagyon féltem...

A helyzet sokakat aggasztott, akik átélték a Maria hurrikánt, a hatalmas, 4. kategóriájú vihart, amely 2017 szeptemberében csapott le Puerto Ricóra, és legalább 2975 halálos áldozatot követelt.

A tisztviselők azt mondták, nem tudják, mikor áll helyre teljesen az áramszolgáltatás. Juan Saca, a LUMA elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy több mint 1500 alkalmazott dolgozik a helyszínen, hogy helyreállítsák a szolgáltatást és visszakapcsolják az áramot. 

Megrongálódtak az utak és a vezetékek is
Fotó: AFP / Jaydee Lee SERRANO / AFP

Puerto Rico elektromos hálózatát már korábban is megkárosították a hurrikánok. Amikor 2022-ben a Fiona hurrikán csapott le a szigetre, az otthonok és vállalkozások mintegy 80 százaléka csaknem egy hónapig volt áram nélkül.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!