Vágólapra másolva!
A majomhimlő (mpox) új vírusvariánsának elterjedését meg lehet fékezni - hangsúlyozta pénteken Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.
Vágólapra másolva!

Mint mondta, globálisan összehangolt erőfeszítésre van szükség a majomhimlő vírusának új változatával, a Klád Ib-vel szembeni fellépéshez. Egyben egy erre vonatkozó tervet jelentett be, amelynek megvalósításához fél év alatt legalább 135 millió dollárra (48 milliárd forint) lesz szüksége az Egészségügyi Világszervezetnek.

Hadd legyek világos: ezt az új mpoxjárványt kordában lehet tartani és meg is lehet állítani" - mondta Tedrosz a WHO tagállamaihoz intézett beszédében, amelyet később az X-en is közzétettek. "Átfogó és összehangolt nemzetközi fellépést igényel a válasz e komplex problémára

 - tette hozzá. A WHO augusztus 14-én nemzetközi egészségügyi veszélyhelyzetet rendelt el a Klád Ib terjedése miatt, mert a szakemberek szerint ez a változat fertőzőbb és súlyosabb megbetegedést idézhet elő a korábban ismerteknél. Európában eddig mindössze egy behurcolt esetről tudnak, a kontinensen továbbra is a Klád II változat a domináns.

Korábban arról is írtunk, hogy az ismert magyar virológus szerint világjárvány jöhet a majomhimlővel.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!