Összeomlott három gát Jemenben, többen meghaltak - videó

Heavy rains cause flooding in Yemen's capital, Sana'a
Egy víz alá került utca látványa a heves esőzések okozta áradások után a jemeni Szanaában.
Fotó: Anadolu via AFP/2024 Anadolu
Vágólapra másolva!
A heves esőzések áradásokat, három gát átszakadását okozták a húszi lázadók irányítása alá tartozó észak-jemeni el-Mahvít kormányzóságban, az árvíz következtében legkevesebb 33 ember meghalt - közölték szerdán a helyi hatóságok.
Vágólapra másolva!

A gátak átszakadása sziklaomlásokat okozott a főváros, Szanaa mellett.

Családok rekedtek az összeomlott házak alatt, a víz elsöpörte az autókat, az utakon nem lehet közlekedni. 

A húszik ellenőrizte Saba hírügynökség legfrissebb jelentése szerint eddig 33 holttestet emeltek ki 28 összedőlt ház romjai alól, többeket még eltűntként tartanak számon. 

Heavy rains cause flooding in Yemen's capital Sanaa
Egy víz alá került utca látványa a heves esőzések okozta áradások után a jemeni Szanaában.
Fotó: Anadolu via AFP

A jemeni húszi felkelők üzemeltette al-Maszirah televízió jelentése szerint el-Mahvít és el-Hudajda kormányzóságok szomszédos területeiről több mentőautót is küldtek segítségül.

Hetek óta heves esőzések és áradások sújtják Jement, amely súlyos pusztítást okozott és kitelepítésekhez vezetett a háborús konfliktus sújtotta ország több kormányzóságában is.

A jemeni Vörös Félhold szerint országszerte több mint 340 ezer embert érintettek közvetlenül az esőzések és az áradások. Az ENSZ két héttel ezelőtt közölte, hogy az esőzések miatti áradásokban hatvan ember halt meg több kormányzóságban.

Júliusban arról is írtunk, hogy a Blue Earth folyó zúduló vize hatalmas pusztítást végzett egy dél-minnesotai gát szélén. A közelében található híd óriás veszélyben van, szakértők szerint nem lehet megakadályozni az összeomlását.

Átszakadt a gát, mintegy 600 ház került víz alá egy orosz városban márciusban is. Az oroszországi Ural hegységben található Orszk város mintegy 600 lakóépülete került víz alá, miután a közelben átszakadt a gát.

Spanyolország történetének egyik legpusztítóbb áradása volt az 1959. január 9-i katasztrófa, amikor egy víztározó gátja átszakadt, és a kiszabaduló víztömeg szinte teljesen elmosott egy teljes települést. A katasztrófa olyan gyorsan zajlott le, hogy nem volt idő a menekülésre.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!