Ismét megjelent a kéknyelvbetegség

Vágólapra másolva!
A vírus a kérődző állatokat érinti, beleértve a szarvasmarhákat és a juhokat, a kecskéket, szarvasokat és lámákat. A tünetek közé tartozik a kék és duzzadt nyelv, láz, csökkent tejhozam, súlyosabb esetekben halál.
Vágólapra másolva!

A kéknyelvbetegség emberre nem veszélyes, de haszonállatokra annál inkább, a betegség súlyosabb esetekben az állatok pusztulását okozhatja. Jelenleg egyetlen juhban találták meg a vírus a dél-norfolki Haddiscoe közelében, olvasható a SkyNews-on megjelent hírben.

Ez a 2024/2025-ös szezonban ez az első vírusfertőzés az Egyesült Királyságban.

A norfolki telephely körül 20 km-es ellenőrzési zónát jelöltek ki, hogy megpróbálják minimalizálni a további terjedés kockázatát.

A brit kormány még májusban azt mondta, hogy "nagy a valószínűsége" a vírus új törzsének, a BTV-3  behurcolásának, leginkább szúnyogok által.

A tisztviselők szerint Hollandiában és Németországban gyorsan nőtt a megbetegedések száma, Franciaországban, Luxemburgban és Dániában pedig szintén újabb megbetegedéseket diagnosztizáltak. A tünetek közé tartozik a kék és duzzadt nyelv, láz, csökkent tejhozam, a legsúlyosabb esetekben a halál.

Ele Brown, az Egyesült Királyság főállatorvos-helyettese hétfőn azt mondta, hogy a gazdáknak gyakran ellenőrizniük kell állataikat, és minden gyanús esetet jelenteniük kell az Állat- és Növény-egészségügyi Ügynökségnek.

Ingyenes vizsgálatok állnak rendelkezésre a legmagasabb kockázatú megyékben élő állatok számára.

A kéknyelvbetegség utoljára 2023 novemberében söpört végig Nagy-Britannián, miután 2024 márciusáig 5 hónap alatt 199 esetet találtak.

Ebből 119-et szarvasmarháknál, hét esetet pedig juhnál találtak. Akkoriban Norfolk, Suffolk, Essex, Kent és East Sussex magas kockázatú területnek számított.

Hazánkban is azonosítottak már fertőzött állatot.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!