A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Bevezeti a kötelező sorkatonaságot Horvátország

Oroszország, Ukrajna, háború, oroszukrán, konfliktus, orosz-ukrán háború, háborús helyzet
Az ukrán hadsereg a BTR-4 páncélozott csapatszállító harci tesztelését végzi a katonai kiképzés során
Fotó: Photo by JOSE COLON / ANADOLU / Anadolu via AFP
Vágólapra másolva!
A kötelező katonai szolgálatot 2008-ban függesztettek fel, ekkor áttértek az önkéntes alapú rendszerre. Most újra bevezetik a kötelező sorkatonaságot Horvátországban.
Vágólapra másolva!

Jövő év januárjától ismét két hónapos kötelező sorkatonai szolgálatot vezet be Horvátország – írta a Mandiner. A balkáni országban 2008 óta nem volt kötelező a sorkatonaság, hivatásos és önkéntes katonák alkották a hadsereget. Ivan Anusic védelmi miniszter az RTL helyi csatornájának elmondta, a katonák bérét és egyéb juttatásait egyaránt megemelték, és további fejlesztéseket is terveznek a haderőt illetően. „Hadseregünk és hadi felszerelésünk modernizációja a terveiknek megfelelően halad, ez pedig összhangban van a szövetségeseinkkel és a NATO-val kötött megállapodásokkal” – fogalmazott a tárcavezető.

A 2022 februárja óta zajló orosz–ukrán háború miatt megnövekedett feszültségek nyomán más európai országokban is komolyan felmerült, hogy visszahoznák a sorkatonaságot: Lettország tavaly már meg is tette ezt, Szerbia pedig a hírek szerint ugyancsak fontolóra vette, hogy követi a balti állam példáját.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!