A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2

Lengyel egyetemistákat és egy tanárt őrizetbe vettek Nigériában

Vágólapra másolva!
A nigériai fővárosban, Abujában működő lengyel külképviselet lengyel állampolgárok egy csoportjának őrizetbe vételéről értesült, a lengyel diplomácia megkezdte a történtek körülményeinek tisztázását - közölte szerdán a varsói külügyminisztérium.
Vágólapra másolva!

Az abujai lengyel nagykövetség információi szerint az észak-nigériai Kanóban "lengyel egyetemistákat és egy oktatójukat" vették őrizetbe - írta a lengyel külügyi tárca az X-en. Hozzátették: az őrizetbe vett lengyel állampolgárok megsegítése céljából a konzuli szolgálat tisztázza a történtek pontos körülményeit a helyi hatóságokkal, és kapcsolatban van az érintettek családjaival. A külügyi közlemény előtt Stanislaw Gulinski nigériai lengyel konzul a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva megerősítette: 

a lengyeleket két nappal ezelőtt vették őrizetbe Kanóban, ahonnan legutóbbi értesülése szerint Abujába szállították őket repülőgéppel. 

Gulinski azután nyilatkozott a Reutersnek, hogy több, Abujában akkreditált külföldi diplomatával együtt részt vett a Yusuf Tuggar nigériai külügyminiszterrel rendezett találkozón. A Reuters szerint összesen hét lengyelt vettek őrizetbe, mert a Nigériában augusztus eleje óta tartó kormányellenes tiltakozások során állítólag orosz zászlókat lengettek.

Andrzej Szejna lengyel külügyminiszter-helyettes szerda délután a PAP hírügynökségnek nyilatkozva cáfolta ezt az információt. Elmondta: afrikanisztika szakos hallgatókról van szó, akik egyszerűen "rosszkor voltak rossz helyen". Szejna szerint az egyetemistáknál nem voltak zászlók, de feltehetőleg fényképeztek. A csoportot jelenleg egy szállodában tartják fogva, a lengyel konzuli szolgálat igyekszik elérni szabadon bocsátásukat - számolt be a miniszterhelyettes. A heves nigériai összecsapások során a kormányellenes tüntetők egyebek között a benzinárak csökkentését követelik, illetve kormányzati intézkedéseket sürgetnek az országot sújtó, két évtizede legsúlyosabb gazdasági válság következményeinek enyhítésére. Jogvédő szervezetek szerint az összetűzésekben legkevesebb 21 tüntető vesztette életét.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy több száz áldozata van a bangladesi diáktüntetéseknek, a miniszterelnök lemondott, és Indiába menekült.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!