A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2

Nagy baj van: sorra szólítanak fel országok Libanon elhagyására

Vágólapra másolva!
Több ország arra szólítja fel ott tartózkodó állampolgárait, hogy lehetőleg minél hamarabb hagyják el Libanont. Nagyon komoly a veszélye annak, hogy Irán fenyegetését követően a közel-keleti konfliktus kiszélesedik.
Vágólapra másolva!

Irán "súlyos" megtorlással fenyegette meg Izraelt, miután néhány napja Teheránban merényletben megölték Iszmail Hanijét, a gázai iszlamista Hamász terrorszervezet politikai vezetőjét, órákkal azután, hogy részt vett az iráni elnök eskütételi ceremóniáján. Mind Irán, mind a terrorszervezet Izraelt tette felelősség az akcióért, mely néhány órával azt követően zajlott le, hogy Izrael célba vette és megölte a Hezbollah egyik magas rangú parancsnokát, Fuad Shukr-t Bejrútban, Libanon fővárosában. Izrael megerősítette, hogy ő követte el a támadást, mondván, Shukr volt a felelős az izraeli ellenőrzés alatt álló Golán-fennsíkon a múlt hétvégén végrehajtott rakétatámadásért, amely 12 gyermeket és tinédzsert ölt meg.

Az izraeli megtorlóakciók után Irán és a Hezbollah nyíltan Izrael elleni válaszlépéseket helyezett kilátásba. Az általuk bosszúnak tekintett válaszlépések között szerepelhet egy Izrael elleni nyílt háború megindítása is: Irán nem is titkolja, hogy zajlanak a lehetséges katonai műveletek kidolgozásának lépései.

Miközben a lehető legnagyobb önmérsékletre szólította fel a francia és az amerikai külügyminiszter is a feleket a térség lángba borulásának elkerülése érdekében, a konfliktus kiszélesedésének esélyei szinte óráról órára nőnek. Ezt mutatja az is, hogy egyre több ország szólítja fel a Libanonban tartózkodó állampolgárait az ország elhagyására:

 az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Ausztrália, Svédország, Olaszország, Dél-Korea, Szaúd-Arábia és Jordánia is azon államok közé tartozik, melyek sürgetik a Libanonban lévőket az ország mielőbbi elhagyására.

Érdemes megemlíteni azt is, hogy míg Libanon kapcsán Washingtontól és Londontól eltérően Párizs korábban csak felhívta állampolgárai figyelmét a Franciaországba tartó kereskedelmi járatokra, addig a BBC vasárnapi beszámolójában már arról ír, hogy Franciaország is az ország elhagyását kéri tőlük. Irán kapcsán viszont Franciaország még pénteken kérte állampolgáraitól az ország elhagyását.

Vasárnap a Hezbollah több tucat rakétával támadta az észak-izraeli Beit Hillel városát. Sérültekről nem érkezett jelentés, a rakéták többségét a Vaskupola védelmi rendszer semlegesítette.

Felső-Galilea, 2024. augusztus 4. A Vaskupola izraeli légvédelmi rendszer Dél-Libanonból kilőtt rakétákat semlegesít az észak-izraeli Felső-Galilea felett 2024. augusztus 4-én hajnalban. Az izraeli hadsereg szerint a Gázai övezetet uraló Hamásszal szövetséges libanoni Hezbollah síita szervezet több mint 50 rakétát lőtt ki izraeli állásokra. MTI/EPA/Atef Szafadi
A Vaskupola izraeli légvédelmi rendszer Dél-Libanonból kilőtt rakétákat semlegesít az észak-izraeli Felső-Galilea felett 2024. augusztus 4-én hajnalban
Fotó: MTI/EPA/Atef Szafadi

Szintén vasárnapi fejlemény, hogy egy palesztin késes támadó Holon városában két ember halálát okozta. A merénylőt a rendőrség lelőtte.

Izrael légi csapásokat indított Libanon déli részei ellen. Eközben a Hamász irányítása alatt működő gázai egészségügyi minisztérium szerint egy kórházat ért izraeli légi csapásban legalább öten meghaltak, és összesen 19 palesztint öltek meg eddig az izraeli fegyveres erők ezen a napon. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!