Felrobbant egy második világháborús bomba Írországban, százakat evakuáltak - videó

Vágólapra másolva!
Felrobbant egy második világháborús német bomba Észak-Írországban, több száz házat kiürítettek.
Vágólapra másolva!

Több mint 80 éve, a második világháború alatt egy német harci repülőgép által ledobott bomba robbant fel kedden Észak-Írországban. Az irányított robbantás miatt 400 otthont kellett evakuálni. 

A robbanószerkezetet csütörtökön egy Down megyei építkezésen fedezték fel. 

Azonnal vészhelyzetet hirdettek és a hatóságok arra utasították Rivenwood közeli lakosait, hogy hagyják el otthonaikat. Miután a tisztviselők megtisztították a szomszédos területeket, a rendőrség és a hadsereg szakértői nem sokkal délután négy óra előtt felrobbantották a több évtizedes bombát, amely drámai füstcsóvát bocsátott az ég felé - írja a  Guardian.

A szakértők egy homokkal töltött gödröt hoztak létre, hogy biztonságos körülmények között robbantsák fel a németek által használt és ledobott SC-500-as, közel 500 kilogramm súlyú bombát.

 A New York Post közlése szerint az ellenőrzött detonációt sikeresen végrehajtották, a művelet során senki sem sérült meg. 

A masszív robbanóanyagot Newtownardsban találták meg, nem messze Belfasttól, ahol a Luftwaffe, a német légierő gyárakat és hajógyárakat vett célba a második világháború idején.

Magyarországon is több második világháborús bombát találtak már és semmisítettek meg a tűzszerészek. Áprilisban Gödöllőn négy családi házat kellett kiüríteni. Júniusban Dunavarsányban, egy horgásztó partján, stég építése közben bukkantak egy világháborús bombára az ott dolgozó munkások. Legutóbb, alig két hete pedig Nagytarcsán egy 100 kilogrammos légibomba került elő.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!