A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Gyalázatos hazugságokkal áll elő a migráns, aki több ezer emberrel akart végezni a Taylor Swift-koncerten

Vágólapra másolva!
Az Iszlám Állam terrorszervezet 19 éves támogatója, egy 17 éves társával tervezett merényletet elkövetni egy Taylor Swift-koncerten a bécsi Ernst Happel Stadionban. A férfi az egyértelmű bizonyítékok ellenére mindent tagad. Ügyvédjén keresztül egy egészen átlátszó hazugsággal állt elő: állítja: kísérletezés céljából akart robbanóanyagot készíteni, nem Swift koncertje elleni támadáshoz. Az ügyvéd azt is mondta, védence csak menő akart lenni.
Vágólapra másolva!

Franz Ruf, osztrák közbiztonsági vezérigazgató múlt csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a 19 éves férfi letartóztatása után teljes beismerő vallomást tett. Erről ma már szó sincs. A férfi ügyvédje vasárnap délelőtt elmondta, hogy védence pénteken az előzetes letartóztatás kiszabása alkalmából tartott megbeszélésen biztosította őt arról, hogy nem az IS támogatója, és nem is tervezett támadást. Robbanóanyagokat készített „egy oktatóanyagot követve”, amelyre az interneten bukkant rá. Azt mondta, hogy "kísérletezés céljából" szeretné megtenni, és talán kipróbálni egy bombát az erdőben. Soha nem állt szándékában embereket ölni.

Az ügyvéd szerint a 19 éves férfi az interneten bukkant IS ötletekre. Érdekelte a dolog, de nem azonosult vele. Stiglitz elismerte, hogy 

ügyfele különféle prédikátorokat követett a közösségi médiában.

Robbanóanyagok és bombák készítésére vonatkozó utasításokat is talált az interneten. „Ki akarta próbálni, hogy sikerül-e” – mondta az ügyvéd. A 19 éves fiú „technikailag érdeklődő ember”, és „sok ideje volt”- mondta.

Az ügyvéd szerint a letartóztatás és a házkutatás idején nem volt működőképes a bomba, amelynek alkotóelemeit megtalálták: acetont, hidrogén-peroxidod és savból készült, erősen robbanásveszélyes folyékony robbanóanyagot.

Amikor a rendőrök a házkutatást tartották, a szülők külföldön nyaraltak. A bombához szükséges anyagokat a férfi egy jégládában tárolta. A fentiek mellett a tűzszerészek detonátorokat, gyújtózsinórokat és egyéb bombakészítő berendezéseket is lefoglaltak - írja a Kurier.

A 19 éves férfinak több kése, és különböző szúrófegyvere volt.

"Azért rendelte őket az Amazon-on, mert tetszettek neki" - mondta az ügyvédje.

Arra a kérdésre, hogy a 19 éves férfi tett-e hűségi fogadalmat az Iszlám Államnaazügyvéd azt mondta: „Jó akart lenni, de ügyfelem nem terrorista. Egy 19 éves fiú olyan, mint egy gyerek." - mondta.

A Belügyminisztérium szombaton közzétett egy fotót azokról a terrort dicsőítő matricákról, amelyeket a 17 éves feltételezett bűntárson találtak. Látható többek között az IS zászlója és az al-Kaida felirat.

Közben vasárnap délután a 19 éves fiatalember másik ismerősét is letartóztatták, egy 18 éves iraki férfit, aki ugyan a terrortámadás előkészítésében valószínűleg nem vett részt, de ő is az ISIS tagja.

Az iraki férfi rendelkezett az IS propagandaanyagaival, és megosztotta azokat a közösségi médiában, valamint néhány napja hűségesküt is tett az IS-nek. Ezt is kész nasheed (egyfajta ének, nóta) formájában terjeszthette - és nem videó- ​​vagy képfájlként, ahogy az ilyenkor szokás. A bécsi ügyészség terrorszervezetben való részvétel miatt külön eljárásban nyomoz a 18 éves fiatalember ellen.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!