A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Mit akarnak az ukránok a Kurszk elleni támadással?

Vágólapra másolva!
Mi lehetett az ukránok célja az Oroszország kurszki régióját érő, látványos, de kevésbé hatékonynak tűnő ellentámadással? Szakértők válaszoltak a kérdésre.
Vágólapra másolva!

Ukrajna a múlt héten meglepő offenzívát indított az oroszországi Kurszk térségében. Az ukrán csapatok váratlan előretörése mintegy 30-40 kilométeres mélységben történt, komoly nyomást gyakorolva az orosz erőkre, amelyek kénytelenek voltak gyorsan átcsoportosítani erőiket. Jelenleg úgy tűnik, az offenzívát sikerült megakasztani, de a kérdés továbbra is nyitott: miért csinálták és mi jöhet most? 

Elemzők a Magyar Nemzetnek azt mondták: két lehetőség van

Az ukrán katonák vagy megerősítenék és megtartanák a megszerzett területeket, vagy tovább nyomulnak előre. Azonban a jelenlegi helyzet alapján úgy tűnik, egyik sem garantált.

Ukrán T-64-es tank valahol az orosz határ közelében.

Párhuzamok a történelemmel: Ardenneki offenzíva és Tavaszi ébredés

Az ukrán támadást Michael Kofman és Demkó Attila elemzők az 1944-es ardenneki offenzívához és az 1945-ös Tavaszi ébredés hadművelethez hasonlítják, amelyek végül a németek kudarcával végződtek. A mostani ukrán hadművelet célja politikai jellegű: Oroszország megalázása és Putyin gyengítése, ám ennek ára lehet a Donbasz elvesztése.

Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértő pedig úgy véli, az ukránok ezzel a támadással öngólt lőttek, mivel az oroszok létszámfölénye miatt hosszú távon kedvezőtlen lehet számukra a front széthúzása.Végezetül, Bendarzsevszkij Anton szerint az ukrán támadás végső célja paradox módon a béke elérése, egy erősebb tárgyalási pozíció megszerzése.

– Mi mindezzel Kijev célja? Véleményem szerint bármennyire is paradox módon hangzik, a béke. A kedvező tárgyalásokhoz kell eredmény, kell adu, kell erőpozíció. Bárhogy is zárul majd ez a betörés, Moszkva most kapott egy hatalmas pofont 

vélekedett az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója.

Igor Kucak kurszki polgármester képén egy lelõtt ukrán rakéta roncsai által megrongált lakóház az oroszországi Kurszkban 2024. augusztus 11-én.
Fotó: MTI/EPA/Igor Kucak

Az ukrán hadsereg helyzete és jövője

Az elemzők megosztottak abban, hogy az ukránok képesek lesznek-e tartósan megszervezni és megerősíteni az elfoglalt területeket. Az oroszok pedig igyekeznek szilárdan megtartani pozícióikat, majd lassan kiszorítani az ukránokat a megszállt területekről.

Amennyiben az ukránoknak sikerül tartósan megszervezni az elfoglalt területeken álló erőik váltását, utánpótlását és az elért terepszakasz tereptulajdonságai a védőt segítik (valamint villámgyorsan meg is erődítik), akkor van esély komoly siker elérésére

- értékelte Takács Márk százados a fronthelyzetet. Ami a védőket illeti, a szakértő szerint az oroszok a beérkező erősítésekkel igyekeznek minél több terepszakaszt szilárdan megtartani, majd onnan az elmúlt egy évben megismert módszereikkel szép lassan kiszorítani az ukránokat Oroszországból. Az orosz-ukrán háborús élő közvetítésünk ide kattintva érhető el.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!