Szabadon engedték a Telegram alapítóját, de meg kell jelennie a bíróság előtt

Vágólapra másolva!
Szabadlábra helyezték szerdán Pavel Durovot, a Telegram Franciaországban őrizetbe vett orosz-francia alapítóját és vezérigazgatóját, akit négy napon át hallgattak ki azzal kapcsolatban, hogy az üzenetküldő alkalmazást a gyanú szerint illegális tevékenységekre használják - közölte szerdán a párizsi ügyészség.
Vágólapra másolva!

Korábban az Origo is beszámolt róla, hogy a francia média szombat este számolt be arról, hogy a francia és orosz állampolgársággal is rendelkező Durovot őrizetbe vették a Le Bourget repülőtéren, ahová magángéppel érkezett Azerbajdzsánból. Az üzletember körözési listán szerepelt Franciaországban, egyebek között azért, mert a Telegram nem volt hajlandó együttműködni az ország hatóságaival.

A vizsgálóbíró megszüntette Pavel Durov rendőrségi őrizetét és elrendelte bíróság elé állítását első meghallgatásra és lehetséges vádemelésre

 - ismertette a párizsi ügyészség. A Durov elleni vádak sorában szerepel egyebek között az, hogy üzenetküldő alkalmazását gyermekpornográfia terjesztésére, kábítószerkereskedelemre, csalásra, szervezett bűnözők űzelmeinek bűnpártolására használják.

Durov őrizetbevétele nagy felháborodást okozott Oroszországban, egyes kormánytisztviselők egyenesen politikai indíttatású eljárásról beszéltek és a Nyugat szólásszabadsággal kapcsolatos kettős mércéiről. Az ügyben Emmanuel Macron francia elnök is megnyilatkozott, az X-en hétfőn azt írta, hogy Durov őrizetbe vétele nem politikai döntés, hanem független vizsgálat következménye.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy szabadon engedték a Telegram alapítójának asszisztensét és testőrét.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!