A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNMagyarország
12:00VízilabdaMagyarország-Szerbia

Megemelték a terrorfenyegetettség szintjét Ausztráliában

Vágólapra másolva!
Az ausztrál belföldi hírszerzés, az Ausztrál Biztonsági Hírszerző Szervezet (ASIO) az ötös skálán hármas fokozatúra emelte a terrorfenyegetettség szintjét az országban a szélsőségesség növekedése miatt. Ezt az ASIO maga jelentette be hétfőn.
Vágólapra másolva!

A harmadik fokozat azt jelenti, hogy az ASIO szerint "lehetséges" helyett immár "valószínű" terrortámadás az országban. Mike Burgess, az ASIO főigazgatója elmondta, hogy Ausztráliában egyre kiszámíthatatlanabb a biztonsági környezet. 

Egyre több ausztrál azonosul különböző szélsőséges ideológiákkal, és céljaik eléréséhez az erőszaktól sem riadnak vissza. A politikai indíttatású erőszak mára az ország elleni kémkedés és a külföldi beavatkozás mellett a legfőbb biztonsági veszélyforrássá vált

- hangsúlyozta a főigazgató.

Elmondása szerint ez a trend a koronavírus-járvány idején kezdődött, és újabb lökést kapott a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet tavaly októberben Izrael ellen elkövetett terrortámadása hatására, majd a Hamász elleni izraeli offenzíva kezdete óta tovább gyorsult. 

Az emberek magukévá tesznek különböző hatalomellenes ideológiákat, összeesküvés-elméleteket, dédelgetik a sérelmeiket. Vannak olyanok is, akik több világnézet ötvözésével új, hibridideológiákat agyalnak ki 

- jelentette ki.

Az ASIO főigazgatója kiemelte: ha lesznek terrortámadások, akkor valószínűleg nem vagy alig lesz előjelük, így nehéz lesz őket elhárítani is. Ami azonban nem jelenti azt, hogy lehetetlen. 

A hírszerzésnek egyelőre nincs értesülése készülőben lévő konkrét támadásról, de az embereknek óvatosnak kell lenniük, és nem szabad félniük

- szögezte le. 

Ha a közel-keleti konfliktus még inkább kiterjed, különösen Dél-Libanonra, akkor annak újabb súlyosbító hatása lesz a szélsőségességre.

Irán súlyos megtorlással fenyegette meg Izraelt, miután Teheránban merényletben megölték Iszmail Hanijét, a gázai iszlamista Hamász terrorszervezet politikai vezetőjét, órákkal azután, hogy részt vett az iráni elnök eskütételi ceremóniáján.

Izrael megerősítette, hogy ő követte el a támadást, mondván, Shukr volt a felelős az izraeli ellenőrzés alatt álló Golán-fennsíkon végrehajtott rakétatámadásért, amely 12 gyermeket és tinédzsert ölt meg.

Miközben a lehető legnagyobb önmérsékletre szólított fel a francia és az amerikai külügyminiszter is a feleket a térség lángba borulásának elkerülése érdekében, a konfliktus kiszélesedésének esélyei szinte óráról órára nőnek. Ezt mutatja az is, hogy egyre több ország szólítja fel a Libanonban tartózkodó állampolgárait az ország elhagyására.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!