Őrizetbe vették a németországi késelőt, az Iszlám Állam videót tett közzé

Vágólapra másolva!
Őrizetbe vették vasárnap azt a szíriai férfit Németországban a Solingen városában elkövetett késeléses támadással összefüggésben, aki korábban önként adta fel magát a hatóságoknak, és emberölés, illetve terrorszervezethez tartozás gyanújával indítottak ellene eljárást.
Vágólapra másolva!

A karlsruhei szövetségi bíróság határozata szerint a 26 éves férfit őrizetben tartják, amíg el nem dől, hogy vádat emelnek-e ellene. A szövetségi ügyészség álláspontja szerint

 a gyanúsított osztja az Iszlám Állam ideológiáját, és a terrorszervezet radikális nézetei vezérelték, amikor késével több embert megölt és megsebesített péntek este. 

Az ügyészség közleménye szerint a férfi "a lehető legtöbb nem muszlim hívővel akart végezni" a solingeni fesztiválon.

Stabbing in Solingen
Nyomozók dolgoznak a támadás helyszínén.
Fotó: Christoph Reichwein / DPA /AFP

Vasárnap az Iszlám Állam videót tett közzé, amelyen állítása szerint a szíriai elkövető látható a támadás előtt. A felvételen a férfi arca el van takarva, egy hosszú pengéjű kést tart a kezében, és arab nyelven hűséget esküszik az Iszlám Állam vezetőjének. Saját magára Szamarkand A. néven utal, ami feltehetően harci álnév lehet, és azt állítja, hogy a kelet-szíriai Deir-ez-Zórból származik, ahol a terrorcsoport sejtjei máig aktívak, és tagjai támadásokat hajtanak végre. A felvételen a férfi azt mondja, 

a solingeni támadást megtorlásnak szánja a muszlimok ellen Szíriában, Irakban és Boszniában elkövetett gyilkosságokért. 

A szüleinek címezve azt is állítja, hogy tettével a "palesztínai emberekért" is bosszút akar állni, akik a "cionisták" támogatásával elkövetett vérengzéseket kénytelenek elszenvedni.  

Az Iszlám Állam Amak nevű hírszolgálata már korábban kiadott egy közleményt, amely szerint 

a keresztények elleni támadást egyik tagjuk hajtotta végre, hogy "bosszút álljon a muszlimokért Palesztínában és mindenhol a világon.

A dzsihadista csoport közlését azonban nem támasztották alá semmilyen bizonyítékkal, és az sem derült ki belőle, hogy a támadó mennyire állt szoros kapcsolatban az Iszlám Állammal.

A terrortámadás a nyugat-németországi város főterén történt a település 650 éves történelmét ünneplő fesztiválon. Az elkövető három embert megölt, nyolc továbbit pedig megsebesített. A rendőrség tájékoztatása szerint a támadó több alkalommal, hátulról szúrt, és szándékosan az áldozatok torkát célozta meg.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!