A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Kigyulladt az orosz ellenőrzés alatt álló dél-ukrajnai zaporizzsjai atomerőmű. Moszkva és Kijev egymást vádolta az incidenssel kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ Nemzetközi Atomenergia-ügynökségének (NAÜ) nukleáris megfigyelő szerve közölte, hogy szakértői erős, sötét füstöt láttak a dél-ukrajnai erőmű északi területén több robbanást követően.

Moszkva és Kijev egymást vádolta az incidenssel kapcsolatosan. Mindkét fél arról számolt be, hogy nincs jele megnövekedett sugárzásnak - írja a Reuters.

Ezek a meggondolatlan támadások veszélyeztetik az erőmű nukleáris biztonságát, és növelik a nukleáris baleset kockázatát. Azonnal véget kell vetni nekik 

- figyelmeztetett Rafael Grossi, a NAÜ vezetője.

Az orosz állami hírügynökségek, a TASZSZ és a RIA idézte az ország atomenergetikai vállalatát, a Roszatomot, amely szerint a fő tüzet vasárnap nem sokkal éjfél előtt eloltották. A RIA a Roszatomra hivatkozva azt állította, hogy dróntámadás okozta a tüzet a hűtőtoronyban, bár az állítást bizonyítékkal nem támasztották alá.

Az Energoatom ukrán atomenergetikai vállalat a Telegramon közölte, hogy 

az egyik hűtőtorony és más berendezések is megsérültek.

Az orosz TASZSZ ügynökség a Roszatom közleményére hivatkozva arról is beszámolt, hogy megsérült egy hűtőtorony. A helyi orosz katasztrófavédelmi minisztérium képviselőire hivatkozva a TASZSZ azt mondta, hogy ez egy nem működő torony volt.
 

Grossi elmondta, hogy a hivatal "azonnali hozzáférést" kért a hűtőtoronyhoz, hogy felmérjék a károkat. Grossi nyilatkozatára sem Moszkvából, sem Kijevből nem érkezett azonnali válasz.
 

A tűzeset kevesebb mint egy héttel azután történt, hogy az ukrán erők nagyszabású támadásokat és behatolási kísérleteket indítottak orosz területekre. Ezzel egy új szakaszba került a konfliktus, miután Moszkva hetekig harctéri előnyre tett szert.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!