A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNSalim Omar Gergely
15:58TekvondoOmar Salim-Vito Dell'Aquila
HUNLosonczi Dávid
18:45BirkózásSemen Novikov-David Losonczi
HUNMagyarország
20:35VízilabdaItaly-Hungary
NyílNyíl

A magyar tűzoltók új helyszínen segítenek a macedón erdőtüzek oltásában

Erdőtűz lángjai előtt tűzoltó az észak-macedóniai falu, Gjugjance környékén 2024. augusztus 1-jén.
Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki
Vágólapra másolva!
Új helyszínen dolgozik a kormány által felajánlott és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság állományából összeállított tűzoltócsapat kedd óta Észak-Macedóniában.
Vágólapra másolva!

A hivatásos tűzoltók most már a Jasen rezervátumnál - ahol ritka növény- és állatfajok élnek - segítenek az erőtüzek oltásában, 

feladatuk a lakóházak védelme, valamint védősávok kialakítása a Kozjak-tó közelében.

A szakemberek a hét elején Belica településen alakítottak ki új táborhelyet - tették hozzá, azzal együtt, hogy a magyar kontingens hatodik napja negyvenhat emberrel és tizenhárom technikai eszközzel segít a kiterjedt erdőtüzekkel küzdő balkáni országnak.

A magyar tűzoltók szikracsapókkal, puttonyfecskendőkkel és láncfűrésszel védelmi sávokat alakítanak ki, emellett az ő feladatuk, hogy drónokkal felderítsék a veszélyeztetett területeket, modellezzék a tűz terjedési irányát és sebességét.

A közlemény szerint az egész napos munka után kedden későn este egy rendkívüli, ötórás művelethez kérték a magyar csapat segítségét, ugyanis az ország négy nemzeti parkjának egyikén, a Jasen területén gyors terjedésű tűz alakult ki, így 

az éjszakai beavatkozást követően szerdán itt, egy hatszáz hektáros területen folytatják az oltási munkálatokat.

A magyar kontingens 2024. augusztus 2-a óta negyvenhat emberrel és tizenhárom technikai eszközzel segít a kiterjedt erdőtüzekkel küzdő Macedóniának.

Posted by BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság on Tuesday, August 6, 2024

A tűzoltók az elmúlt napokban megfékezték a Makedonszki brodi járásában lévő Breznica település környékén pusztító lángokat - tették hozzá.

Az oltási munkálatok koordinációja az Észak-Macedón Védelmi és Mentési Igazgatóság bázisán történik, itt elemzik ki a légi felderítés által küldött képeket, és ezek alapján irányítják a térségben a tűzoltóegységeket.

A magyar csapat tagjai továbbra is jól vannak, egészségügyi biztosításukat az Országos Mentőszolgálat mentőorvosa és két mentőtechnikusa látja el 

- áll a közleményben.

Erdőtűz Macedóniában.
Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki

Korábban már beszámoltunk róla, hogy segítséget kért az Európai Uniótól Észak-Macedónia a gyorsan és kezelhetetlenül tomboló erdőtüzek miatt, amik már átterjedtek a szomszédos Görögországba is. 

Magyarország július végén három olyan terepjáró tűzoltóautót bocsát Észak-Macedónia rendelkezésére, amelyek képesek arra, hogy a tűzfészkeket közvetlen közelről oltsák el.

Két katonai helikoptert indított segítségnyújtásra a Magyar Honvédség is a tűzvész sújtotta Észak-Macedóniába.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!