A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Már öt vádlott van Matthew Perry halálának ügyében

Vágólapra másolva!
A Jóbarátok sztárja, Matthew Perry halálának ügyében hónapok óta folyik a nyomozás. Csütörtök reggel több letartóztatás történt az ügy kapcsán, két orvos is a vádlottak padjára került.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo is beszámolt róla, a Jóbarátok sztárja, Matthew Perry halálának ügyében hónapok óta folyik a nyomozás. A jelentések szerint a színész depresszió és szorongás miatt ketamin-infúziókat kapott. A színész a boncolási jegyzőkönyv szerint a ketamin akut hatásaiba halt bele, de a legutóbbi kezelés másfél héttel a halála előtt történt és a halálakor a szervezetében lévő ketamin nem származhatott ebből a kezelésből. A színész halála óta eltelt hónapokban több ügynökség is nyomozott, köztük a DEA, a Los Angeles-i rendőrség, az Egyesült Államok postaszolgálata és az Egyesült Államok ügyészsége.

Csütörtök reggel több embert is letartóztattak a rendőrök.

Öt ember ellen vádat emeltek a Jóbarátok sztárja, Matthew Perry ketamin okozta halálával kapcsolatban - jelentették be Los Angeles-i tisztviselők. A vádlottak között van két orvos, a színész asszisztense és egy állítólag "Ketamin Királynő" néven ismert nőt, aki a vád szerint a színész halálát okozó adagot eladta Perrynek.

Martin Estrada amerikai ügyész elmondta, hogy a nyomozók Perry 2023 októberében bekövetkezett halálát követően széleskörű nyomozást folytattak, amely egy bűnszövetkezetet tárt fel, ami nagy mennyiségű ketamin terjesztéséért felelős. Perry függőségének kihasználásával vádoltak meg több embert, az ügy fő vádlottjai Jasveen Sangha-t, (Ketamin Királynő) és Dr. Salvador Plasencia, engedéllyel rendelkező orvos. A három másik vádlott az ügyben: dr. Mark Chavez, engedéllyel rendelkező orvos, aki a bírósági dokumentumokban elismerte, hogy ketamint adott el Plasenciának; Eric Fleming, aki a bírósági dokumentumokban elismerte, hogy ő adta el azt a ketamint, ami megölte Perryt és 

a színész asszisztense, Kenneth Iwamasa, aki elismerte, hogy beadta a ketamint a színésznek.

Az ügyész elmondta, hogy 2023 őszén Perry újra ketamin-függőséggel küzdött és a vádlottak kihasználták ezt, hogy anyagi hasznot húzzanak belőle. Plasencia állítólag együtt dolgozott Chavezzel a ketamin beszerzésén, Iwamassával pedig a ketamin Perrynek való terjesztésén. Két hónap alatt körülbelül 20 üveg ketamint adtak el Perrynek. A fiolák 12 dollárba kerültek az orvosnak, de ő 2000 dollárért adta tovább és Perry összesen 55 000 dollárt (19,8 millió forint) fizetett a 20 fioláért. 

Az orvos állítólag azt írta sms-ben az egyik vádlottnak, hogy "vajon mennyit fog fizetni ez az idióta".

A vádlottak kihasználták Perry gyógyszerfüggőségét, hogy meggazdagodjanak - mondta az ügyész a csütörtöki sajtótájékoztatón. Alka Sagar bíró hozzájárult ahhoz, hogy Plasenciát 100 000 dollár (36 millió forint) óvadék ellenében szabadon engedjék, és elrendelte, hogy adja le az útlevelét. A bíró azt is elrendelte, hogy a klinikán egy táblát helyezzenek el, amely minden beteget figyelmeztet a folyamatban lévő szövetségi ügyre, és a pácienseknek minden alkalommal alá kell írniuk egy nyomtatványt, amelyben tudomásul veszik ezt. A következő meghallgatást október 8-ra tűzték ki. 

Öt embert vádoltak meg az ügyben. Fotó: Patrick T. Fallon / AFP

A másik fő vádlottat, Sanghát azzal vádolják, hogy két hét alatt 50 fiola ketamint adott el Perrynek körülbelül 11 000 dollár készpénzért és hogy ő adta el Perrynek azt a ketamint, amely megölte őt. A vádirat szerint Sangha 

tisztában volt a ketamin veszélyeivel, miután évekkel korábban eladta a kábítószert valakinek, aki órákkal később túladagolásban halt meg. 

Sangha a csütörtöki vádemelése során is ártatlannak vallotta magát. A bíró szerint a bizonyítékok azt mutatják, hogy Sangha elkötelezett a kábítószer-kereskedelem iránt, és életmódját kábítószerkereskedelemből finanszírozza, hivatkozva az általa bérelt házra, autókra és utazásokra. A bíró azt mondta, hogy Sangha nem védekezhet szabadlábon, mivel vélhetően nem rendelkezik törvényes bevételforrásokkal, megvannak az eszközei a szökéshez és köze van két túladagolásos halálesethez is. A következő meghallgatását október 15-re tűzték ki.

A vádirat szerint kezdetben a két orvos volt Perry ketamin-dílere, de egy ponton a kábítószer túl drágává vált, és Perry új forrást keresett, a Ketamin Királynőt.

A Perry halálát követő házkutatás Sangha otthonában egy kábítószer-árusító birodalmat tárt fel, többek között ketamint, metamfetamint, kokaint, mérlegeket és főkönyveket találtak a nyomozók- mondta az ügyész. Plasenciát akár 120 év börtönre is elítélhetik és Sangha életfogytiglani börtönbüntetéssel néz szembe.

3 vádalku-megállapodás

A Perry halálával kapcsolatban megvádolt három másik vádlott a vádalku-megállapodások különböző szakaszaiban vannak. Chavez beleegyezett, hogy bűnösnek vallja magát a ketamin-terjesztés vádpontjában, és a vádalku részeként elismerte, hogy ketamint adott el Plasenciának. A tervek szerint augusztus 30-án emelnek vádat ellene, és 

akár 10 év börtönbüntetés is várhat rá.

Fleming és Iwamasa is aláírták a vádalkut, mely szerint 25, és 15 évet is kaphatnak, ha elítélik őket. Perry utasítására Iwamasa körülbelül reggel 8:30-kor beadott neki egy adag ketamint, majd 12:45-kor ismét, miközben a színész filmet nézett. 40 perccel később Perry megkérte az asszisztensét, hogy készítse elő neki a jacuzzit, és "'lőjjön be neki egy nagyot', utalva egy újabb ketamin injekcióra", áll a vádalkuban. Iwamasa elismerte, hogy beadta az injekciót, miközben Perry a jacuzziban vagy annak közelében volt, majd elhagyta a házat, hogy elintézzen valamit - írja az ABC.

Miután visszatért a lakásba, a vádlott [Perryt] arccal lefelé a jacuzziban találta, halottan

 - áll a dokumentumban.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!