A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Két űrhajós rekedt az űrben 2025-ig

Két űrhajós az űrben ragadt - hogyan múlatják az időt (és maradnak életben) 2025-ig?, űrhajósokazűrben
The International Space Station
Fotó: NASA
Vágólapra másolva!
A két űrhajósnak csak nyolc napig kellett volna az űrben tartózkodnia, de úgy alakult, hogy lehet csak 2025-ben térnek vissza. Van-e elég készletük ilyen hosszú időre, hogyan boldogulnak mentálisan és milyen a mindennapi élet odafent? Ezekre a kérdésekre kereste a választ a SkyNews.
Vágólapra másolva!

Rengeteg sci-fi film cselekménye ez: két űrhajós rekedt az űrben, és még nem tudják, hogyan térnek vissza. Sunita "Suni" Williams és Barry "Butch" Wilmore parancsnok júniusban érkezett meg a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) az első legénységként, aki tesztelte a Boeing új Starlinerjét, azonban héliumszivárgást és tolómotor-meghibásodást szenvedett, mielőtt kikötöttek volna – ami kérdéseket vet fel a biztonsággal kapcsolatban, olvasható a SkyNewson megjelent cikkben. A Boeing szerette volna, ha űrhajósokat vissza tudják hozni, véleményük szerint "nincs megnövekedett kockázat", de a NASA azt a lehetőséget is számba vette, hogy egy SpaceX-repülővel hozzák vissza őket.

Mindössze nyolc napig kellett volna az űrben lenniük, most már több mint két hónapja ott vannak, és lehet, hogy februárig kell maradniuk.

De van-e elég készletük egy ilyen etaphoz, hogyan boldogulnak mentálisan, és milyen a mindennapi élet az ISS-en?

Az ISS 109 méter hosszú. A NASA elmondása alapján a nappali és a munkaterület nagyobb, mint egy hat hálószobás ház alapterülete, és hat hálószobával, két fürdőszobával, edzőteremmel és egy 360 fokos kilátást nyújtó ablakkal rendelkezik. A két űrhajós, Williams és Wilmore nincsenek egyedül; hét másik űrhajóssal osztoznak a létesítményeken, ők más küldetéseken vesznek részt. Közülük négy amerikai, három pedig orosz.

Van elég élelem, víz és oxigén?

Igen, vannak tartalék készletek odafent, hogy az űrhajósok sokáig életben maradhassanak. Az űrállomásnak saját oxigéntermelő rendszerei vannak, és a szén-dioxidból kilégzett oxigén mintegy 50%-át visszanyerik. Ami a vizet illeti, az állomáson vizelet-ivóvíz-újrahasznosító rendszer működik, és ennek egy része a személyzet leheletéből és verejtékéből a kabin levegőjébe kerülő nedvességet is felfogja. Az élelmiszer-ellátás is biztosított. Az ételeket a NASA houstoni Space Food Systems Laboratóriumában készítették, finom és nagyon tápláló ételek. Nagy része kiszáradt, vagyis fogyasztás előtt fel kell tölteni vízzel, míg egy része kész, és csak melegíteni kell. Az állomás konyhájában van hús , tojás, zöldség, kenyér, sós rágcsálnivalók és édes finomságok. De személyes kedvenceik is felkerültek.

A NASA YouTube-csatornáján megjelent videóban Williams felfedte, hogy kedvenc árucikke a dióvaj volt – és megmutatta a családja által küldött tégelyt.

Mikor küldték utoljára a kellékeket?

Az űrszonda rendszeresen több utánpótlást kap a Földről, az utolsó augusztus 6-án érkezett. A Kazahsztánból május 30-án fellőtt rakéta körülbelül három tonna élelmiszert, üzemanyagot és egyéb készleteket tartalmazott Williams-nek , Wilmore-nak és a fedélzeten tartózkodó hét másik tagnak. Ez jó hír volt Wilmore-nak és Williams-nek, akik kénytelenek voltak a rövid út miatt személyes tárgyaik nagy részét a Földön hagyni, mielőtt júniusban felszálltak, hogy helyet adjanak extra felszerelésnek. Miután az ellátó hajókat kiürítették az ISS-en, a legénység megtölti őket szeméttel, mielőtt visszaküldené őket a Földre.

Hogyan használják a WC-t gravitáció nélkül?

Vannak dolgok, amiket az űralapú filmek egyszerűen nem foglalkoznak – de Williams a NASA YouTube-csatornáján belemerült az durvább részletekbe. A 2012-ben forgatott videóban Williams asszony bemutatta a WC-t, amely némileg hasonlít egy repülőgépen láthatóra.

A különbség az, hogy két külön csövet kell bevezetni - az egyik a vizelet és a másik a kaki. A vizelet, amely sárga színű, a falhoz van rögzítve, és szinte porszívónak tűnik - és ennek megfelelően szívó funkciója is van, hogy  ne okozzon rendetlenséget. A kakicső inkább egy tipikus WC-nek tűnik, ülőkével is – bár meg kell kapaszkodni a mellette lévő falon lévő fogantyúban, nehogy elcsússzon. A jó oldala az, hogy körülbelül fél tucatféle vécépapír van zacskóba tömve a vécé falán, beleértve a nedves törlőkendőket és a fertőtlenítő törlőkendőket arra az esetre, ha "a dolgok nem mennek megfelelően", ahogy Williams fogalmazott. Az űrhajósoknak piperekészletet is kapnak, amelyekben olyan dolgok találhatók, mint a fogkefe és a fogkrém, amit vagy le kell nyelniük, vagy bele kell köpniük egy zsebkendőbe, valamint kapnak még egy hajkefét is – ami Williams szerint értelmetlen az űrben, mert a gravitáció folyamatosan függőlegesen tartja a haját.

Két űrhajós az űrben ragadt - hogyan múlatják az időt (és maradnak életben) 2025-ig?, űrhajósokazűrben

Fotó: AFP/NASA/HANDOUT

Mi a helyzet az alvással?

Gyakorlatilag aludhatnak a padlón, a falon vagy a mennyezeten. Ennek az az oka, hogy gravitáció nélkül a legénység soha nem érzi úgy, hogy fekszik. Teljesen mindegy, hogy a padlón, felállva vagy fejjel lefelé vannak – minden ugyanazt az érzést kelti. Tehát az ISS-nek körülbelül akkora alvóállomásai vannak, mint a telefonfülkék, amelyek egy hálózsákból és egy párnából állnak a padlón, a falon vagy a mennyezeten.

Szabadidő

Amikor nem végeznek űrkísérleteket, a legénység élvezheti a Földre nyíló kilátást az állomás fedélzetéről, vagy elindulhat a Tranquility csomópontban található Advanced Resistive Exercise Device (ARED) eszközhöz – ez egy divatos kifejezés az edzőtermi felszerelésekre. Az ARED-del hagyományos felső és alsó testgyakorlatokat végezhetnek, mint például a guggolás, a sarokemelés, fekve nyomás, A legénységet arra biztatják, hogy az egész űrbeli tartózkodásuk során használják az eszközt, mivel az izom- és csontvesztés gyakori a hosszú küldetések során.

Hogy érzi magát a két űrhajós?

Mindketten nyugalmazott haditengerészeti kapitányok és régi NASA űrhajósok, akiknek már hosszú űrállomási küldetések állnak a hátuk mögött. A 61 éves Wilmore és az 58 éves Williams azt mondta, hogy a tesztrepülés során sokat tanulnak a Starlinerről és annak működéséről. Júliusban az űrből tartott egyetlen sajtótájékoztatójukon biztosították az újságírókat, hogy nagyon elfoglaltak, segítenek a javításokban és a kutatásokban, és bizalmukat fejezték ki a színfalak mögött folyó Starliner-tesztek iránt.

Két űrhajós az űrben ragadt - hogyan múlatják az időt (és maradnak életben) 2025-ig?, űrhajósokazűrben
CAPE CANAVERAL, FLORIDA Butch Wilmore (bal) and Pilot Suni Williams (jobb) /Getty Images/AFP JOE RAEDLE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Fotó: Getty Images via AFP/Joe Raedle

A világűr kiszámíthatatlan, Alekszej Leonov szovjet kozmonauta 1965. március 18-án elhagyta a Voszhod-2 űrhajót, és első emberként kilépett a világűrbe. 12 percet töltött az űrhajón kívül, de amikor vissza akart mászni a kabinba, kiderült, hogy felfújódott az űrruhája. De van, hogy ennél is különlegesebb és hátborzongatóbb esetekről hallani. 
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!