Már kilencen meghaltak az USA-ban kitört lisztériajárvány miatt

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának ellenőrei több tucatnyi szabálysértést találtak egy virginiai Boar's Head üzemben, amely a csirkehúsok országos visszahívásához kapcsolódik, beleértve a penészt és rovarokat, amelyeket több helyen is találtak a telephelyen. Már kilencen meghaltak az USA-ban kitört lisztériajárvány miatt.
Vágólapra másolva!

A múlt hónapban a Boar's Head visszahívta a virginiai Jarrattban található üzemében csomagolt összes csirkehúst, miután a telephelyről forgalmazott termékek miatt lisztériajárvány tört ki. Amerika 18 államában 57 kórházi esetet jelentettek, amelyek az üzemből visszahívott termékekhez kapcsolódtak. 

Eddig legalább kilenc ember halt meg, köztük kettőt Dél-Karolinában, egyet-egyet Illinois-ban, New Jersey-ben, Virginiában, Floridában, Tennessee-ben, Új-Mexikóban és New Yorkban. 

A Listeria monocytogenes baktériummal szennyezett élelmiszer fogyasztása után kialakuló, súlyos tünetekkel járó betegséget hívjuk liszteriózisnak. E kórokozó élelmiszereinkben gyakran előfordul, megbetegedést azonban csak nagyobb baktériumszám mellett okoz - ismertette a NÉBIH.

Ez a legnagyobb lisztériajárvány a 2011-es, sárgadinnyével kapcsolatos járvány óta. 

A Boar's Head üzemből forgalmazott bontatlan termékekből vett mintákról a hatóságok több államban is megállapították, hogy a Listeria monocytogenes baktériummal fertőzöttek.

A genetikai vizsgálat a termékekből származó baktériumot a járványt okozó törzzsel hozta összefüggésbe. Az embereket arra kérik, hogy kétszer is tisztítsanak meg minden olyan felületet, amely érintkezhetett ezekkel a húsokkal. 

Az egyelőre nem világos, hogy a Boar's Head-et az USDA büntetéssel sújtja-e az eset miatt. 

Az ügynökség által eddig közzétett jelentések szerint az elmúlt évben nem történt semmilyen intézkedés a vállalat ellen, noha nem ez az első eset, hogy az üzemben azonosították a baktériumot. Az USDA szóvivője nem reagált azonnal a megkeresésre.

Popular Deli Meat Maker Boar Head's Recalls 7 Million Pounds Of Meat After Listeria Outbreak
A múlt hónapban a Boar's Head visszahívta a virginiai Jarrattban található üzemében csomagolt összes csirkehúst.
Fotó: Getty Images via AFP / Getty Images via AFP/2024 Getty Images

A Boar's Head szóvivője közleményében elmondta, hogy a vállalat mélységesen sajnálja a visszahívás hatását, és kijelentette, hogy az élelmiszerbiztonság számukra abszolút prioritás.

A jarratt-i üzemben a termelést felfüggesztették, és a vállalat dolgozik az üzem fertőtlenítésén. Az üzemből semmilyen termék nem kerül forgalomba, amíg az nem felel meg a legmagasabb minőségi és biztonsági előírásoknak.

Ez idő alatt az iparág vezető globális élelmiszerbiztonsági szakértőivel együttműködve szigorú vizsgálatot folytatunk, hogy a visszahíváshoz vezető események végére járjunk

- mondta a vállalat szóvivője.

Az olyan problémákon túl, mint a papírmunka hiányosságai és a berendezéseken maradt húsmaradványok, a feljegyzések szerint az ellenőrök többször kifogásolták a Boar's Headet a vállalat jarratt-i létesítményei körül talált penészt is. 

Júliusban a szövetségi ellenőrök penészt találtak azon kézmosók és mosdók körül, amiket a fogyasztásra kész húsokkal dolgozó alkalmazottak használtak.

A korábbi feljegyzések szerint az üzem által használt acélkádakon kívül, valamint a telephely füstölőházai közötti tároló hűtőkben is találtak penészgombát. Más helyeken is számos problémát találtak, mint például a szivárgó víz. 

Februárban egy ellenőr vért talált a padlón és avas szagot érzett az üzemben használt hűtőszekrényben.

Több feljegyzés is jelzi, hogy rovarokat is találtak az üzemben lévő csemegehúsokban és azok környékén. A létesítmény más részein is találtak bogarakat, valamint csótányt - számolt be róla a CBS.

Márciusban arról is írtunk, hogy bűnösnek vallotta magát egy New York-i sajtgyártó lisztériajárvány előidézésében. A fertőzés következtében két ember meghalt, nyolcan pedig kórházba kerültek.

Lisztéria baktériumot találtak Washington államban is tavaly a fagylaltgépekben, ami három halálesethez kapcsolódik. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!