A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Viszketés volt a halálos betegség első jele egy nőnél

beteg, kórház
Fotó: Unplash / Stephen Andrews
Vágólapra másolva!
Egy 27 éves nő rendszeresen sportolt, sokat járt a természetbe, egyszer csak azonban arra lett figyelmes, hogy folyton viszketést érez, később pedig lila foltok is megjelentek a testén. Aisa Sharifról végül kiderült, nyirokrákkal küzd.
Vágólapra másolva!

A Bors szerint bár a nőnek végül sikerült legyőznie a betegséget, sajnos két hónappal később azonban kiújult, pedig elmondása szerint teljesen átlagos életet élt.

Élveztem az edzőterembe járást, a természetben sétálást. Minden hétvégén a hegyekbe mentünk a testvéremmel. Aztán egy idő után folyamatosan viszketett a testem, és lila foltok is megjelentek rajtam. Most kemoterápiát kapok és kétségbeesetten keresek egy őssejtdonort, mivel a transzplantáció lehet az egyetlen esélyem a túlélésre.

- árulta el a Mirrornak.

Aisa azonban reménykedhet a gyógyulásban, nem rég ugyanis beszámoltunk arról az orvosi csodáról, amikor meggyógyítottak egy halálos beteg rákos kisfiút.

A belga Lucasnál hatéves korában diagnosztizálták az agydaganat egy ritka, ám annál halálosabb formáját, az agytörzsi gliómát. A betegség megállapításakor a fiúnak mindössze néhány hónapot jósoltak az orvosok. 

Lucas ma tizenhárom éves, és nyoma sincs tumornak a szervezetében.

 Soha korábban nem épült még fel más ebből a kórból.

Az egyik leghalálosabb ráktípus

Lucas egészen pontosan diffúz belsőpontin-gliómában (DIPG) szenvedett, amely egy évente néhány száz gyermeket érintő ritka, de halálos rákbetegség. Bár az utóbbi időben halvány előrelépések látszottak, a DIPG még mindig végzetes, a gyerekek túlnyomó többsége nem éli túl a diagnózist követő egy évet, egy nemrégiben készült tanulmány szerint pedig mindössze 10 százalék a kétéves túlélési arány.

A sugárterápia ugyan lassíthatja az agresszív daganat gyors terjedését, de eddig egyetlen gyógyszer sem bizonyult hatásosnak ellene.

Lucas és családja Belgiumból Franciaországba utazott, hogy az egyik első betegként csatlakozhasson a BIOMEDE kísérlethez, amelynek keretében új gyógyszereket tesztelnek a DIPG ellen.

Egyelőre senki nem tudja, Lucas pontosan miért is tudott sikeresen felépülni a halálos kórból. A BIOMEDE kísérletben rajta kívül hét másik gyermek vesz részt, de egyiküknél sem sikerült olyan látványos gyógyulást elérni, amelyet a belga fiú esetében tapasztaltak.

Valószínűleg olyan biológiai sajátosságok állnak a háttérben, amelyet idáig nem sikerült feltárni. Lucas daganatában vélhetően egy rendkívül ritka mutáció volt jelen, ami érzékenyebbé tette a ráksejteket a gyógyszerre

 – mondta az orvos.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!