Letartóztathatják Vlagyimir Putyint

Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin jövő héten Mongóliába utazik, az ország részese a római statútumnak, így a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsa alapján le kellene tartóztatniuk az orosz elnököt.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) közgyűlésének meg kell tennie a szükséges intézkedéseket, ha egy tagja megtagadja az együttműködést. Vlagyimir Putyin orosz elnök jövő heti látogatása miatt engedélyezték a Mongólia elleni lehetséges intézkedéseket - írja a lenta.ru.

Az együttműködés megtagadása esetén az ICC bírái véleményt állíthatnak ki, és erről tájékoztathatják a közgyűléstét.

"Ezt követően annak meg kell tennie az általa szükségesnek ítélt intézkedéseket” – mondta a Nemzetközi Büntetőbíróság sajtóosztálya a lap megkeresésére. Hangsúlyozták, hogy a többi államra hagyatkoznak a döntések előtt, beleértve az elfogatóparancsokat is. 

Putyin ellen 2023. március 17-én adtak ki elfogatóparancsot az ukrajnai helyzet miatt. Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova úgy fogalmazott, hogy 

az ICC döntései nem számítanak Moszkva számára, nem tagja a Nemzetközi Büntetőbíróságnak. 

Az orosz elnök szeptember 3-án utazik Mongóliába. A hivatalos látogatás során Ukhnaagiin Khurelsukh mongol elnökkel találkozik. Dmitrij Peszkov, az orosz elnök sajtótitkára kijelentette, hogy a Kreml nem aggódik Mongólia tagsága miatt, mivel 

Oroszország kiváló párbeszédet folytat a mongóliai barátaival.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!