Pusztít az árvíz Angliában, autósokat kellett kimenekíteni a víz fogságából - videó

Vágólapra másolva!
Vasútállomások kerültek víz alá, iskolákat kellett bezárni a csütörtöki esőzések után Angliában. Jó pár sofőrt kellett kimenekíteni a víz fogságából az M5-ös autópályán, autójuk lebegett a víz felszínén. Körülbelül annyi eső esett, mint máskor egy hónap alatt.
Vágólapra másolva!

Nem járnak a vonatok az Oxfordshire-i Banbury és Bicester North között, az egyik állomás úgy néz ki, mint Velence - írja a The Sun

Dél-Walesben, Midlandsben, Kelet- és Dél-Angliában elsőfokú riasztást adtak ki délig.

 Nagy-Britanniát tegnap óriási áradás sújtotta, fák dőltek ki, az utakon nem lehetett közlekedni. A meteorológiai szolgálat szerint az árvíz útlezárásokhoz vezethet, lakóházakat és vállalkozásokat is valószínűleg elönt a víz. Esélyes, hogy településeket is lezárnak. 

Késnek a buszok, a vonatok, valamint áramkimaradásra is lehet számítani.

 A közösségi médiában megosztott felvételek azt mutatják, hogy az autók elmerültek a vízben. Az M5-ös autópályán több sofőr nagy bajban van, dolgoznak a mentésükön.

Amint azt korábban megírtuk, 31 ember halt meg és 11 személyt eltűntként tartanak nyílván a súlyos puszítást okozó árvízek után Közép-Európában. A vízáradat lakóépületeket és üzleteket rombolt le, pusztítást hagyva maga után az érintett országokban. Az árvíz több milliárd eurós kárt okozott a térségben. Ezzel szemben Magyarország sikeresen védekezett 2024-ben is, mivel nálunk szerencsére senki sem vesztette életét az áradásban, és az anyagi károk sem olyan jelentősek, mint a szomszédos országokban. 

A Magyar Honvédség elsődleges feladata hazánk fegyveres védelme. Katonáink azonban a vármegyei kéréseknek megfelelően segítséget nyújtottak a Duna és a Lajta mentén az árvízi veszélyhelyzet kezelésében is, hiszen a magyar katonákra minden körülmények között, így árvíz idején is lehet számítani - közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

Megkezdődött hétfőn a lengyelországi árvíz okozta károk helyreállítását támogató, Feniks (Főnix) elnevezésű katonai művelet, amely várhatóan az év végéig tart. A művelet keretében a hadsereg a következő hónapokban egyebek között az utak és a hidak újjáépítésében, az áramellátás helyreállításában, a civil lakosság támogatásában segít – mondta el hétfőn Cezary Tomczyk nemzetvédelmi miniszterhelyettes a TOK FM kereskedelmi rádiónak. Wladyslaw Kosiniak-Kamysz kormányfőhelyettes, nemzetvédelmi miniszter a múlt héten közölte: 

az akciót jelenleg az év végéig tervezik, de a hadsereg addig marad az árvíz sújtotta területeken, amíg erre szükség lesz.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!