Megkezdődött a lengyelországi árvíz okozta károk helyreállítása, súlyos a helyzet

Vágólapra másolva!
Megkezdődött hétfőn a lengyelországi árvíz okozta károk helyreállítását támogató, Feniks (Főnix) elnevezésű katonai művelet, amely várhatóan az év végéig tart.
Vágólapra másolva!

A művelet keretében a hadsereg a következő hónapokban egyebek között az utak és a hidak újjáépítésében, az áramellátás helyreállításában, a civil lakosság támogatásában segít – mondta el hétfőn Cezary Tomczyk nemzetvédelmi miniszterhelyettes a TOK FM kereskedelmi rádiónak.

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz kormányfőhelyettes, nemzetvédelmi miniszter a múlt héten közölte: 

az akciót jelenleg az év végéig tervezik, de a hadsereg addig marad az árvíz sújtotta területeken, amíg erre szükség lesz.

Kosiniak-Kamysz szerint az árvíz sújtotta térségbe már eddig több mint 26 ezer katonát vezényeltek ki.

Az utóbbi napokban az árvíz az ország délnyugati részében, az Alsó-sziléziai és a Sziléziai vajdaságban pusztított. Múlt héten víz alá kerültek a cseh határhoz közeli kisvárosok, Klodzko, Ladek-Zdrój és Glucholazy történelmi központjai is - írja a TVP Info.

Andrzej Domanski pénzügyminiszter hétfőn elmondta: az érintett vajdaságokban folyamatban van a kárfelmérés, csak az Alsó-sziléziai vajdaságban előzetesen 4 milliárd zlotyra (369 milliárd forint) becsülik a károkat. 

Így bizonyára (összességében) több tízmilliárd zlotyról beszélünk majd

– szögezte le Domanski.

Hozzátette, hogy az árvíz miatt módosíthatnak az idei állami költségvetésen.

Katarzyna Pelczynska-Nalecz fejlesztési alapokért és regionális politikáért felelős miniszter múlt péntekem elmondta, 

Lengyelország 5 milliárd eurót csoportosíthat át az árvízi helyreállításra a neki odaítélt uniós kohéziós alapokból, állami önrész befizetése nélkül.

Ez az árvíz sújtotta közép-európai országoknak szánt, összesen 10 milliárd eurónyi támogatás része, amelyet Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke múlt csütörtökön jelentett be.

Jelenleg az alsó-sziléziai Wroclaw városától északnyugatra fekvő térségen áthaladó folyókon, köztük az Oderán 25 mérőponton mutatnak ki a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi riasztás feletti vízállást.

A Csehországgal határos Opolei és Alsó-sziléziai, valamint a Németországgal határos Lubusi vajdaságban továbbra sem lehet közlekedni az országutak egyes szakaszain, viszont az összes lengyelországi autópálya és gyorsforgalmi út üzemel. A fő vasútvonalakon zökkenőmentes a közlekedés, nem működik viszont a Chalupki-Bohumín lengyel-cseh vasúti határátkelő. A Zebrzydowice-Petrovice határátkelőn részben visszaállították a forgalmat.

Ahogy az Origo korábban beszámolt, Lengyelországban óriási pusztítást végzett az árvíz. A súlyos áradások miatt egy egész települést is evakuálni kellett, óriási fennakadások voltak a közlekedésben, rengeteg háztartás maradt áram élkül napokig, és az ivóvízzel is gondok voltak. Az árvíznek 3 halálos áldozata is volt országban.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!