Az illegális migráció visszaszorítása és az orosz-ukrán háború lezárása az osztrák választás tétje

Herbert Kickl az osztrák Szabadságpárt vezetője
Herbert Kickl az osztrák Szabadságpárt vezetője
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Az osztrák jobboldali Szabadságpárt (FPÖ) történelmi lehetőség előtt áll, hogy első alkalommal nyerjen országos választást vasárnap.
Vágólapra másolva!

A mainstream politikai irányvonalak látványosan elveszítik vonzerejüket, és nem csak Ausztriában - írja a Magyar Nemzet külföldi lapszemléjében. Az FPÖ jelenlegi népszerűsége 27 százalék, ami megelőzi a kormányzó Osztrák Néppártot és a Szociáldemokrata Pártot, de a koalíciós lehetőségek korlátozottak, tekintettel a párt megítélésére. Ahogy a választások közelednek, a politikai helyzet bizonytalan marad, és a közelgő szavazás kimenetele kulcsszerepet játszhat a jövőbeli politikai táj alakításában – fogalmaz a lap az NBC News-ra hivatkozva.

Az illegális migráció és békepárti álláspont dönthet

Ausztria Szabadságpártja az előrejelzések szerint megnyeri a szövetségi választásokat, ezt nem vitatja a Bloomberg sem. A lap szerint populistának bélyegzett párt vezetője, Herbert Kickl, aki „az emberek kancellárjaként” kampányolt, a menekültek deportálását és Ukrajna támogatásának leállítását ígéri.

Azt azonban a Bloomberg sem vitatja el, hogy választások nehéz időszakra esnek Ausztriában, hiszen az ország második éve gazdasági visszaeséssel küzd, és csak most kezdi meg a kilábalást a magas inflációból.

Mennyire lesz egyszerű kormányt alakítani?

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a Szabadságpárt támogatottsága 27%-on áll, míg a konzervatív Néppárt 25%-on, a szociáldemokraták 21%-on - fogalmaz az Independet összefoglalójában az osztrák választásokról. 

Kickl határozott migrációs álláspontot képvisel, kitoloncolást ígérve valamint szigorúbb határellenőrzésekről beszél.

Miközben a Néppárt, amelyet Karl Nehammer vezet, stabilizáló erőként próbálja pozicionálni magát, népszerűsége csökkenéssel néz szembe a magas infláció és a korábbi kormány válaszainak elégedetlensége miatt különböző válságok, mint például a pandémia és az ukrajnai háború kapcsán. 

Nehammer potenciális koalíciós lehetőségei bonyolultak, mivel kizárta, hogy Kickl vezetésével kormányt alakítson, de nem vetette el teljesen a Szabadságpárttal való együttműködést, ha ez a saját érdekeivel megegyezik.

Kickl felemelkedése jelentős politikai eltolódást jelez Ausztriában, valamint olyan szövetségek lehetőségét, amelyek átalakíthatják az ország kormányzását - fogalmaz a brit lap. 

A választások után Kickl, mint a legnagyobb párt vezetője, hagyományosan koalíciós tárgyalásokat kezd, ami nem lesz egyszerű feladat. A Néppárt nem kíván Kickllel kormányozni, de egy esetleges szövetség a Szabadságpárttal nem elképzelhetetlen, hiszen hasonló párosulások már zajlanak a tartományi és önkormányzati szinten - így latolgatja a lehetséges kimeneteket a Bloomberg.

Bár az esetleges centrista kormánynak a Néppárttal, a Szociáldemokratákkal és egy kisebb harmadik csoporttal – például a liberális NEOS-szal vagy a Zöldekkel – kellene összefogni, a közös program kidolgozása nehéz feladat lesz. Az osztrák koalíciós tárgyalások hosszú hónapokat vehetnek igénybe, így valószínű, hogy a jelenlegi kormány továbbra is irányítja az országot a tárgyalások ideje alatt.

A legutóbbi, 2019. szeptemberben tartott előrehozott parlamenti választásokon az Osztrák Néppárt (ÖVP) 71, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) 40, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) 31, a Zöldek 26, a liberális NEOS (Új Ausztria és Liberális Fórum) 15 mandátumhoz jutott.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!