Az amerikai haditengerészet bemutatta az első gendersemleges tengeralattjárót

Vágólapra másolva!
A hajó az első a hadiflottában, amelyet kifejezetten a férfi és női tengerészekre közösen szabva terveztek.
Vágólapra másolva!

Szombaton állt hadrendbe az amerikai haditengerészet soraiban a USS New Jersey tengeralattjáró korvett. A Virginia-osztályú tengeralattjárót a flotta első „gendersemleges” hadihajójaként emlegetik, legénysége 135 haditengerészből áll, írta a The Post Millenial.

tengeralattjáró
Képünk illusztráció!
Fotó: AFP

A USS New Jersey parancsnoka, Steve Halle parancsnok a Middletownban található Earle haditengerészeti állomáson a hajó üzembe helyezési ünnepségén a Fox News tudósítása szerint úgy fogalmazott:

Önök a bolygó legösszetettebb hadiplatformját üzemeltetik, és kiválóságra törekszenek (…) Kimagasló szakmaiságunkat a legénység nemi integrációja és a sokszínűségünk tovább fokozza. Minden tekintetben felülmúltuk az elvárásokat, és minden akadályt leküzdöttünk”.

A New Jersey az első olyan amerikai hadihajó, amelyet kifejezetten a férfi és női legénység teljes integrációjára terveztek. Az Atlanti Tengeralattjáró Erők parancsnoka a Stars and Stripes-nek büszkén jelentette ki:

A tengeralattjáró legénysége immáron a nemek szerint teljesen integrált haderő.”

A USS New Jersey tengeralattjárón külön alvó- és fürdőhelyiségeket hoztak létre, valamint lejjebb építették a kezelőszerveket, hogy azok a nőknek is könnyebben elérhetők legyenek, valamint lépcsőket tettek a háromemeletes ágyak és az egymásra helyezett mosógépek mellé.  Robert Gaucher tengernagy szerint az elmúlt öt évben, miután a haditengerészet megszüntette a nők tengeralattjárókon való szolgálatára vonatkozó tilalmat, a tengeralattjárókon szolgáló női tisztek és tengerészek száma megduplázódott, illetve megháromszorozódott. Augusztusban 730 nő volt beosztva tengeralattjárókra.

A tengeralattjárókon szolgálatot teljesítő női katonák támogatása érdekében a tengeralattjáró-haderő, kezdve a New Jersey-vel, beleértve az összes jövőbeli nukleáris meghajtású tengeralattjárót és az új Columbia-osztályú ballisztikus rakétákat szállító tengeralattjárókat is, gendersemleges módon építi meg”

- tette hozzá a főtiszt.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!