Jövő évtől csak belépési engedéllyel lehet Nagy-Britanniába utazni

Vágólapra másolva!
Jövő tavasztól elektronikus beutazási engedély kell kiváltaniuk azoknak a beutazóknak, köztük az európai uniós állampolgároknak, akik jelenleg vízum nélkül utazhatnak Nagy-Britanniába - közölte kedden a brit belügyminisztérium. Ez a kötelem nem vonatkozik a letelepedési engedéllyel Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárokra.
Vágólapra másolva!

A tájékoztatás szerint az elektronikus beutazási engedély (Electronic Travel Authorisation, ETA) nevű online dokumentumot az Európából - köztük az EU-országokból - érkező nem vízumkötelezett látogatók 2025. március 5-től kérelmezhetik, és 

április 2-től már csak az ETA birtokában léphetnek be Nagy-Britanniába. 

A 10 fontba (4700 forintba) kerülő engedély két évig vagy a kérelmező útlevelének lejártáig érvényes, és az érvényességi idő alatt korlátlan számú nagy-britanniai beutazást tesz lehetővé, esetenként hat hónapi időtartamra.

Új szabályok léptek életbe az Egyesült Királyság és az Európai Unió kapcsolatrendszerében a Brexit óta.  Az egyik legfontosabb változás az, hogy megszűnt a négy uniós szabadságjog, az emberek, az áruk, a tőke és a szolgáltatások akadálytalan áramlásának automatikus érvényesítése a kétoldalú forgalomban. Ennek értelmében az országba való beutazást is bizonyos feltételekhez szabták.

Korábban  beszámoltunk róla, mely országok számára tették már kötelezővé az ETA kiváltását 2024. február 22-től.

Címlapi képünk illusztráció!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!