Erdőtűz pusztít Portugáliában, több ezer tűzoltó próbálja megfékezni a lángokat

Vágólapra másolva!
Országszerte erdőtüzek pusztítanak Portugáliában. Már az EU-tól kértek segítséget, mert egyedül nem tudnak megbirkózni a katasztrófával.
Vágólapra másolva!

A legsúlyosabb erdőtüzek az ország középső és északi régiójában pusztítanak. Tízezer hektár égett már le az északi Porto és Aveiro között. Aveiro régióból hétvégén 70 lakost kellett evakuálni.

Országszerte 128 aktív erdőtüzet tartanak számon.

Rengetegen embert ápolnak a kórházakban légzési nehézségek és égési sérülések miatt. Több autópályát lezártak, köztük a főváros, Lisszabon és Porto közötti főutat is.

 Körülbelül 5000 tűzoltó küzd a lángokkal, ketten már életüket is vesztették, 12-en pedig súlyosan megsérültek.

Az EU nyolc tűzoltóautót küld Portugáliába, hogy segítse az országot a súlyos erdőtüzek megfékezésében.

A portugál kormányfő az X-en közzétett bejegyzésében köszönte meg Franciaországnak, Görögországnak, Olaszországnak és Spanyolországnak a gyors segítséget. 

Portugáliának már 30 tűzoltó helikoptere van és több mint 1500 tűzoltóautóval rendelkezik

 –, de a hatóságok szerint a kritikus helyzet miatt így is külső támogatásra szorulnak - írja a BBC.

Portugáliában a napokban is vörös riasztás lesz érvényben, a hőmérséklet nem esik 30 Celsius-fok alá. 

Idén kevesebb erdőtüzet regisztráltak Portugáliában, mint a korábbi években, de a forró nyár miatt az országban is keletkeztek helyenként erdőtüzek. 

Júliusban óriási erdőtűz pusztított a Lisszabontól nyugatra fekvő Alcabideche településen. Az oltási munkálatokban mintegy kilencven szárazföldi és kilenc légi jármű vett részt. Tavaly nyáron mintegy 7000 hektáron tomboltak erdőtüzek Portugáliában, 11 ember meghalt.

Eközben Európa-szerte árvízkatasztrófával néz szembe több ország is.

 Súlyos a helyzet Lengyelországban, egy egész várost ürítenek ki az árvíz miatt. Csehországban is katasztrofális az árvízhelyzet, már a fosztogatók is megjelentek. Ausztriában pedig már halálos áldozatai is vannak az áradásoknak. Magyaroszágon pedig nagy erőkkel folyik a védekezés, egyre közelebb a pusztító árvíz.


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!