Tíz ember halt meg egy esküvői buszbalesetben, elítélték a sofőrt

Vágólapra másolva!
32 év börtönt kapott az az ausztrál buszsofőr, akinek a gondatlansága miatt tíz ember meghalt, huszonöt megsebesült tavaly júniusban az ausztráliai Hunter Valley-ben. A busz egy násznépet szállított, amikor egy körforgalomban felborult. A sofőr kivételével mindenki megsebesült vagy meghalt.
Vágólapra másolva!

A túlélők, a gyászoló hozzátartozók jelenlétében hirdetett ítéletet tegnap egy ausztrál bíróság, amely 32 év börtönre ítélte a busz sofőrjét, a most 59 éves Brett Buttont. Az ítélet szerint Button feltételesen sem szabadulhat. A szigorú ítélet Ausztrália egyik legsúlyosabb közúti balesetének ügyében született - írta a BBC.

Tavaly júniusban egy násznépet szállító busz borult fel egy körforgalomban, a buszon tartózkodó utasok közül tíz ember meghalt, huszonöt megsebesült. Mint utóbb kiderült, Button olyan gyógyszert - Tramadolt - szedett amely álmosságot, dekoncentrációt és látási nehézséget okozott, ráadásul gyorsan is vezetett. 

Noha az utasok kérték, hogy lassítson, nem tette meg, ezután történt a tragédia.

Az ítélethirdetés előtt a hozzátartozók közül mind elmondhatták, mit okozott nekik Button. Az egyik áldozat édesapja azt mondta: 

Megérinteni a lányod hideg karját a hullaházban olyan dolog, amit egy apa nem tud megmagyarázni.

Button csendben ült, miközben az áldozatok elmesélték neki, hány gyerek maradt árván, hány ember veszítette el a férjét vagy a feleségét, vagy kényszerült eltemetni a saját gyerekét. Azt mondta, kereste a szavakat, de nem tudja elmondani mennyire sajnálja, hogy több száz ember életét tette tönkre. 

Minden nap ezzel élek, és gyűlölöm magam

- mondta.

A bíró, Roy Ellis azt mondta, 50 éves pályafutása során még soha nem látott olyan ügyet, amely ilyen „rendkívüli pusztítást okozott volna ennyi embernek és családnak”. A bíróság reméli, hogy legalább néhányuk számára lezárul az ügy - mondta az ítélethirdetés során. 

Ugyancsak a sofőr figyelmetlensége miatt végződött tragédiával egy afganisztáni esküvő, ott 25 ember halt meg, míg Indiában defekt miatt zuhant folyóban egy násznépet szállító busz.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!