Egyre közelebb a totális eszkaláció: brutális támadást indítottak az ukránok, kigyulladt a Gazprom olajfinomítója is - videó

Oroszország, Ukrajna, háború, oroszukrán, konfliktus, orosz-ukrán háború, háborús helyzet
Tűzoltó igyekszik megfékezni a tüzet
Fotó: AFP PHOTO / Ukrainian Emergency Service
Vágólapra másolva!
Egyelőre úgy tűnik, hogy az orosz hadseregnek valamelyest sikerült stabilizálniuk a kurszki frontot. Mindeközben az oroszok folyamatosan nyomulnak előre Donyeckben, ahol az egyik legfontosabb ukrán város közelében vannak. Ha az oroszoknak sikerül elfoglalniuk a stratégia fontosságú Pokrovszk városát, akkor Oroszország közel kerül Zaporizzsja és a Donyeck teljes elfoglalásához. Vlagyimir Putyin bosszúja is lecsapott az ukránokra, ugyanis soha nem látott intenzitású drón– és rakétatámadásokat indított Ukrajna ellen. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint legitim az ukrán kurszki akció, és az az ország önvédelmét szolgálja. Az ukránok a hétvégén pedig Washingtonban átadták a hírhedt listát, mely tartalmazza az orosz magterületen belüli stratégiai és katonai célpontokat, amelyet támadnának az amerikai ATACMS nagy hatótávolságú rakétákkal. Ha jóváhagyják, akkor soha nem látott méretű eszkaláció következhet be.
Vágólapra másolva!

Az orosz–ukrán háború az utóbbi hónapban jelentősen átalakult, hiszen Ukrajna kurszki frontja meglepetésszerűen érte az oroszokat. A kezdeti és gyors, sikeres ukrán előrenyomulás után úgy néz ki, hogy az oroszoknak sikerült stabilizálniuk a frontvonalat, bár az ukránok továbbra is előrenyomulásról számoltak be a hétvége folyamán. A terület az Oroszországi Föderáció számára azért fontos, mert a Kurszki területen található az ország egyik legnagyobb teljesítményű atomerőműve. A Nemzetköz Atomenergiai Ügynökség (NAÜ) aggódva figyeli az eseményeket, mert könnyen egy katasztrófa alakulhat ki.

Kurszk, Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, orosz-ukrán háború, oroszukránháború, UkránOrosz, UkránOroszháború, 2024.08.09..
Az orosz erők ukrán haditechnikai eszközöket vesznek célba Kurszk közelében
Fotó: AFP 

 Ennek a létesítménynek a közelében az oroszok már hatástalanítottak az ukránok által kilőtt, és épségben maradt amerikai HIMARS rakétát. Azonban világosan látható már, hogy az ukránok egy stratégiai hibát követtek el, ugyanis nehéz az utánpótlást biztosítani az orosz területeken, továbbá Vlagyimir Putyin bosszúja is utolérte Ukrajnát. Amióta az ukránok megnyitották a kurszki frontot, azóta soha nem látott rendszerességgel és intenzitással indítanak az oroszok sorozatos rakéta– és dróntámadásokat. Többek között Ukrajna energetikai infrastruktúráját támadják, ami miatt nagyon nehéz helyzetben van Ukrajna.

NAÜ, Nemzetközi Atomenergiai Ügynökség
Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója beszél a sajtónak a nyugat-oroszországi Kurszk melletti Kurcsatovban 2024. augusztus 27-én
Fotó: AFP

A stratégiailag fontos Pokrovszk városa orosz kézre kerülhet

Fontos megemlíteni, hogy Donyeckben az oroszok fokozatosan haladnak előre. Lassacskán egyre nyugatabbra tolják az oroszok a frontvonalat. Oleg Zsdanov ukrán katonai szakértő adott  egy interjút, amelyben kifejtette, hogy az orosz előrehaladás már Pokrovszk városát fenyegeti. Ez a település fontos hely Ukrajna számára, mivel lényegében ez az utolsó agglomeráció a Donyecki területtel közös közigazgatási határ felé vezető úton.

Pokrovszk az utolsó agglomeráció a Donyecki területtel való közigazgatási határ felé vezető úton. Emellett Pokrovszkból északra lehet fordulni Kramatorszk bekerítésére és délre, hogy a határ mentén tovább nyomuljanak Zaporizzsjai területre” 

– mondta a szakértő.

Azt is tudni kell a településről, hogy egy fontos csomópont, ahol az ukránok az utánpótlásuk elosztását biztosítják.

Pokrovszk, oroszukránháború, Ukrajna
 Egy gyermek, kezében a játékával, amint civileket evakuálnak egy biztonságosabb területre Ukrajnában, a pokrovszki vasútállomáson
Fotó: Anadolu via AFP

Zsoldosokkal erősítik a kurszki frontot az oroszok

Az AFP francia hírügynökség augusztus 30-án közölte, egy orosz parancsnokra hivatkozva, hogy nyugat-afrikai Burkina Fasóból orosz zsoldosokat rendeltek haza Oroszországba, hogy Kurszk városában és a Kurszki területen erősítsék az orosz védelmi képességeket. A parancsnok elmondta, hogy számukra jelenleg nincs nagyobb megtiszteltetés, minthogy védjék az országukat.

Viktor Jermolajev nem volt hajlandó a feladatokról beszélni, de megerősítette, hogy a dandár eredeti létszáma 300 fő volt. Mint írta, egyesek maradnak, támaszpontjaik és ingatlanjaik, felszereléseik és lőszereik vannak, nem visznek mindent vissza Oroszországba – közölte a francia hírügynökségre hivatkozva a Magyar Távirati Iroda.

A háborúpárti NATO-főtitkár szerint Ukrajna kurszki akciója legitim

 Ukrajna behatolása az oroszországi Kurszki területre törvényes, és Kijev önvédelemhez való jogának hatálya alá tartozik

 – mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a Welt am Sonntag című német lapnak nyilatkozva, amit a Reuters hírügynökség szemlézett

Orbán Viktor fogadta a NATO főtitkárát, OrbánViktor, NATO, NATOfőtitkár, Jens Stoltenberg, JensStoltenberg,
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár 
Fotó: fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ukrajnának joga van megvédeni magát. És a nemzetközi jog szerint ez a jog nem áll meg a határon”

 - mondta Stoltenberg, hozzátéve, hogy a NATO-t előzetesen nem tájékoztatták Ukrajna terveiről, és nem is játszott szerepet azokban.

A NATO vezetője szerint Ukrajna kockázatot vállal az orosz területre való előrenyomulással, de meglátása szerint Ukrajnától függ a front további alakulása és vezetése. Stoltenberg szerint Volodimir Zelenszkij világossá tette azt, hogy a kockázatos művelet célja egy ütközőzóna létrehozása, hogy megakadályozzák a határon túlról érkező orosz támadásokat. A főtitkár hozzátette: ez kockázatokkal jár, de a háborúban álló ország dönti el azt, hogy miképpen védekezik.

Az ukránok továbbra is kérik azt, hogy engedélyezzék a csapásokat az orosz területeken, átadták a pontos célpontok listáját

A Reuters hírügynökség egy másik hírében közölte, hogy az ukrán elnök egyre növeli a nyomást a fő támogatóján, az Egyesült Államokon, hogy engedjék meg Kijevnek, hogy mélyen orosz területen belül katonai célpontokat támadjon, miután az ország képviselői szombaton Washingtonban magas rangú amerikai tisztviselőkkel találkoztak.

Volodimir Zelenszkij
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök
Fotó: NurPhoto via AFP 

Washington 2022 óta több mint 50 milliárd dollár értékű katonai segélyt nyújtott Ukrajnának, de a fegyverek használatát ukrán földre és a határon átnyúló védelmi célú műveletekre korlátozta.

Zelenszkij elmondta, hogy pénteken irányított légibombák hat embert öltek meg és 97-et megsebesítettek Harkovban, szombaton pedig további támadások történtek. Ezeket csak „az orosz katonai repülőterek, azok bázisai és az orosz terror logisztikája elleni csapással lehetne elhárítani” – mondta az ukrán elnök. Zelenszkij egy videóüzenetében azt mondta, hogy folyamatosan konzultálnak a szövetségeseikkel, érveket sorakoztatnak fel emellett, hogy meggyőzzék őket.

Szükségünk van a képességekre, hogy valóban és teljes mértékben megvédjük Ukrajnát és az ukránokat. Szükségünk van mind a nagy hatótávolságú képességek engedélyezésére, mind az Önök nagy hatótávolságú lövedékeire és rakétáira”

– mondta az Egyesült Államokhoz, Nagy-Britanniához, Franciaországhoz és Németországhoz fordulva az üzenetében.

Az ukrán elnök arról is szólt, hogy Ukrajna képviselői eljuttatták a szövetségesekhez a hírhedt listát, minden részlettel, mellyel orosz katonai és stratégiai jelentőségű célpontokat kívánnak támadni az amerikai ATACMS rakétákkal mélyen az Oroszországi Föderáció magterületén. Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter, aki pénteken és szombaton egy delegációval Washingtonban tartózkodott, hogy amerikai tisztviselőkkel és szakértőkkel találkozzon, a CNN által sugárzott interjúban azt mondta, hogy Kijev megmutatta, hogy az ukrán városok elleni csapásokhoz használt orosz repülőterek mélységi csapások hatótávolságán belül vannak.

 Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter
 Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter
Fotó: Getty Images via AFP

Elmagyaráztuk, hogy milyen képességekre van szükségünk ahhoz, hogy megvédjük a polgárokat az orosz terrorral szemben, amelyet az oroszok okoznak nekünk, ezért remélem, hogy meghallgattak minket”

 – mondta Umerov a pénteken késő este adott interjúban.

Andrij Jermak, az elnök kabinetfőnöke pénteken Umerovval együtt tájékoztatta Lloyd Austin amerikai védelmi minisztert a harctéri helyzetről látogatásuk első találkozóján - áll az elnöki hivatal közleményében.

Egy olyan hét végén beszélve, amikor Oroszország több mint 400 rakétával és drónnal csapott le Ukrajnára, Jermak fontosnak nevezte, hogy Ukrajna minél hamarabb fegyvereket kapjon a meglévő védelmi csomagokból

–  közölte a hivatal.

Iranian Shahed Drones
Egy iráni Shahed drón
Fotó: Middle East Images via AFP

Egyre több az ukrán támadás az oroszországi területek ellen

Az orosz Meduza közölte, hogy az orosz védelmi minisztérium és a regionális hatóságok jelentései szerint ukrán drónok Oroszország 16 régióját támadták meg szeptember 1-jén éjjel.

Az orosz minisztérium jelentése szerint a légvédelmi rendszerek 158 repülőgép-típusú drónt megsemmisítettek és elfogtak 15 orosz régióban. A minisztérium szerint 46 drónt lőttek le Kurszk régió felett, 34-et Brjanszk felett, 28-at Voronyezs felett, 14-et Belgorod felett.

A védelmi minisztérium által említett régiók között volt Kurszk, Tambov, Szmolenszk, Orjol és Ivanovo régió. A lap ismertetése szerint as háború kezdete óta eddig nem jelentettek dróntámadást ezekben a régiókban. Szergej Szobjanin moszkvai polgármester elmondta, hogy két drónt lőttek le a város felett, mindkettőt a kapotnyai olajfinomító területén. Az egyikről lehulló törmelék következtében tűz keletkezett. Szobjanin hangsúlyozta, hogy egy különálló műszaki épület gyulladt ki.

A támadás miatt a moszkvai Vnukovo, Domodedovo és Zsukovszkij repülőtereken éjszaka és reggel felfüggesztették a a létesítmények működését. A Szövetségi Légiközlekedési Ügynökség tájékoztatása szerint 74 járat indulása késett, és 43 repülőgépet más repülőterekre irányítottak át. A tveri régióban a hatóságok öt lezuhant drónt jelentettek Konakovo város területén, ahol az állami körzeti erőmű található. A támadást követően ott tűz keletkezett, amelyet gyorsan megfékeztek; a hatóságok szerint az áram– és gázellátást ez nem érinti. 

oroszukránháború
Ukrán tűzoltók egy lakóházban keletkezett tűz oltásán dolgoznak egy rakétatámadást követően Harkivban 2024. augusztus 30-án (illusztráció)
Fotó: AFP

Támadás érte a moszkvai régióban található Kashirskaya erőművet is. Egyik régióban sincsenek hivatalos jelentések áldozatokról. Mindeközben az oroszok is folyamatos drón– és rakétatámadásokat indítanak Ukrajna ellen.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!