Tömegesen pusztulnak a fecskék Ausztriában az extrém időjárás miatt

Vágólapra másolva!
Ausztriában fecskék ezrei számára jelent halálos veszélyt a télies időjárás. A madarak kétségbeesetten keresnek menedéket és élelmet.
Vágólapra másolva!

A vándormadarakat meglepte az állandó eső és havazás Ausztriában, miközben afrikai téli szállásaik felé repültek. 

Ugyanis az eső arra figyelmezteti a madarakat, hogy ne repüljenek. Azonban csak repülés közben esznek, így miután az időjárás miatt nem tudnak repülni, hamar kimerülnek. Sőt az alacsony hőmérséklet még rosszabbá teszi ezt a kimerültséget. -írja a Bild

A következmények a bécsi , alsó-ausztriai és stájerországi drámai fotókon is jól láthatóak: 

A fecskék tucatjával tolonganak a keskeny ablakpárkányokon. Azok viszont, akiknek nem jutott hely, kénytelen voltak olyan helyen leszállni, ahol galambriasztó tüskék vannak. Ezek a leszállást követően átszúrták a fecskéket, és meghaltak. 

A havas területeken pedig rengeteg madár vált a hó martalékává.

A madarak nem tudnak túlélni emberi segítség nélkül. Ha nem segítünk gyorsan a legyengült madarakon, akkor azok hamar elpusztulnak. 

- írja a a Tierschutz Austria szervezet 

Az állatvédők ezért arra kérik a lakosságot, hogy a rászoruló madarakat gyűjtsék dobozokba és vigyék a mentőközpontokba. Emellett pedig gyűjtsenek rovarokat, hogy azokkal az állátvédők etetni tudj a fecskéket. 

További segítőket is keresnek: 

Megállás nélkül telefonálunk és autózunk, de a segélyhívások száma meghaladja a kapacitásunkat. Éppen ezért sürgősen keresünk autóval és jogosítvánnyal rendelkező embereket , akik Bécsből és a környékről elhozzák az állatokat és hozzánk hozzák.

- erre kéri a lakosságot az állatvédő szervezet.

A szervezet arra is felhívja a figyelmet, hogy a lakosok semmiképpen ne engedjék be a fecskéket az otthonaikba, mivel azok zárt térben pánikba esnek és repkedni kezdenek. Emiatt pedig összetörhetik a bútorokat. 

Ahogy arról korábban az Origo is beszámolt, valamennyien jól ismerjük az igen népszerű füsti fecskéket. Az apró és hasznos madarak a tavasz és nyár szimbólumai, melyeket igen könnyű felismerni villás farkukról, vörös torkukról és jellegzetes kékesfekete háti, illetve szárnytollazatukról, továbbá a fehér hasukról. A Szász Völgy Természetvédelmi Egyesület egyik munkatársa hétfőn madárgyűrűzés közben azonban egy extrém ritka hófehér fecskére akadt.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!