Földcsuszamlás miatt beomlott egy bánya Indonéziában, 15-en meghaltak

Vágólapra másolva!
Földcsuszamlást okozott a heves esőzés egy illegális aranybányánál az indonéziai Szumátra szigetén, legkevesebb 15 ember meghalt, és sokan eltűntek - közölték a helyi hatóságok pénteken.
Vágólapra másolva!

Helyi lakosok éppen aranyrögök után kutattak csütörtökön Nyugat-Szumátra tartományban, amikor a sárlavina rájuk zúdult a környező dombokról. A katasztrófavédelem szerint még legkevesebb 25 embert keresnek. 

A mentési munkálatokat nehezíti a mindent elborító sár, illetve az áramszünetek és a kommunikációs zavarok. 

Az aranybánya térsége négyórás gyaloglással érhető csak el a legközelebbi településről.

Indonéziában sok helyen működnek engedély nélküli, nem hivatalos bányák, ahol nemcsak földcsuszamlások, árvizek és alagútomlások veszélyeztetik a gyakorlatilag védőfelszerelés nélkül dolgozó bányászokat, hanem a munkálatokhoz használt mérgező anyagok, mint például a higany és a cián is.

Legutóbb júliusban temetett maga alá földcsuszamlás egy illegális aranybányát Celebesz szigetén, akkor 23 ember halt meg. Huszonkét ember halt meg egy illegális bányánál történt földcsuszamlás következtében Tanzánia északi részén is januárban. 

Illegálisan működtetett aranybánya beomlása okozta több ember halálát Venezuelában is.

Szeptemberben arról is beszámoltunk, hogy robbanás történt egy iráni szénbányában, 52 ember meghalt. Arról is írtunk, hogy 11 munkás halt meg egy kínai bányarobbanásban. Ezen a területen a bányászat régóta a helyi gazdaság egyik fő motorja.

Tavaly arról is írtunk, hogy tíz ember meghalt, miután beomlott egy illegális aranybánya a dél-amerikai Surinaméban. A bányászok engedély nélkül ástak alagutakat, hogy aranyat keressenek. 

Arról is beszámoltunk korábban, hogy ötvenkét bányász meghalt, amikor beomlott egy illegális csádi aranybánya. Illegális aranybánya omlott be Ghánában is, akkor 18 ember halt meg.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!