A halálba ugrott egy japán tini, egy gyalogost is megölt

Vágólapra másolva!
Két ember meghalt a japán Jokohama városában. Egy tinédzser lány a halálba ugrott egy bevásárlóközpontból és közben ráesett egy alatta közlekedő gyalogosra, aki szintén nem élte túl az incidenst.
Vágólapra másolva!

A 17 éves középiskolás lány egy zsúfolt bevásárlóközpont emeletéről ugrott ki, elütve egy 32 éves nőt, aki a barátaival volt szombat este. Helyi idő szerint 18:00 óra körül azonnal kórházba szállították őket, ahol a lány egy órával később meghalt. 

A gyalogos nő nem sokkal később szintén meghalt.

Az egyelőre nem világos, hogy miért ölhette meg magát a tini, bár a hivatalos statisztikák szerint több 18 év alatti ember ölte meg magát Japánban szeptember 1-én, mint bármely másik napon.

Tavaly 513 gyermek vetett véget életének Japánban, és a leggyakoribb okként az iskolai problémákat említették. 

Azokat a diákokat, akik nem akarnak visszatérni az iskolába, "futoko" néven ismerik. Az oktatási minisztérium egy korábbi felmérése szerint a fő okok, amiért ezek a diákok elkerülik az iskolát, a családi körülmények, a barátokkal kapcsolatos személyes problémák és a zaklatás. 

Az elmúlt években a hatóságok megpróbálták felhívni a nyilvánosság figyelmét azokra a kihívásokra, amelyekkel a diákok iskolakezdéskor szembesülnek.

A legutóbbi hasonló eset 2020-ban történt Japánban, amikor egy 17 éves fiú leugrott egy bevásárlóközpont tetejéről, és megölt egy 19 éves diáklányt Oszaka egyik forgalmas negyedében. Akkor a fiút posztumusz emberöléssel vádolták meg, ami azt jelenti, hogy családja kártérítéssel tartozik az általa megölt áldozat családjának. A vádat azonban nem sokkal később ejtették - számolt be róla a BBC.

Miközben Japánban az öngyilkossági ráta lassan csökken az általános lakosság körében, a japán fiatalok körében emelkedik. 

Japán az egyetlen G7-ország, ahol az öngyilkosság a vezető halálozási ok a tizenévesek körében. Tisztségviselők szerint a szomorú statisztikát erősítik az ország gazdasági problémái, az igen szigorú japán oktatási rendszer és az egyre növekvő társadalmi nyomás is.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy folyamatosan emelkedik az öngyilkosságok száma a japán kormányhivatalnokok között is. A legutóbbi felmérés szerint egy év alatt 138 kormányhivatalnok lett öngyilkos Japánban. A japán kormány egy konzultációs központot hozott létre a hivatalnokoknak, ezzel próbálják csökkenteni az öngyilkosságok számát.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!