Közel 100 halálos áldozata van az Egyesült Államokban pusztító hurrikánnak

Vágólapra másolva!
Megközelíti a százat a halálos áldozatok száma az Egyesült Államok délkeleti, hurrikán és árvíz sújtotta államaiban, miközben a romok eltávolítása is zajlott vasárnap - írja az MTI.
Vágólapra másolva!

A halálos áldozatok száma legkevesebb 84, közülük mintegy 30-an Észak-Karolina állam egy hegyek között fekvő városában, Asheville-ben haltak meg, amelyet áradás sújtott - írja az MTI.

Storm Helene Causes Massive Flooding Across Swath Of Western North Carolina
Az emberek sorban állnak benzinért a Helene-hurrikán után 2024. szeptember 29-én az észak-karolinai Fletcherben
Fotó: Getty Images via AFP / Getty Images via AFP/2024 Getty Images

Az Appalache-hegység déli vonulatainak ölelésében fekvő településre légi úton szállítanak élelmiszert és ivóvizet.

 Tennessee állam több közeli települését szintén árvizek érintették. A Helene-hurrikán négyes fokozatú viharként csütörtök éjszaka ért partot Florida északnyugati részén, ahol számos lakóépület összeomlott, valamint tengervíz árasztott el utcákat. 

Az okozott kár és a súlyos esőzések az Egyesült Államok legalább öt államát - Florida, Georgia, Dél- és Észak-Karolina, valamint Tennessee - érintették súlyosan.

 Georgia legnagyobb városában, Atlantában az ítéletidő két nap alatt 280 milliméter esőt hozott, amivel csaknem 140 éves, 1886-ból származó csapadékrekord dőlt meg. Észak-Karolinában volt olyan település, Spruce Pine, ahol keddtől szombatig 610 milliméter csapadékot jegyeztek fel. 

Helene,hurrikán
Kidőlt fák 2024. szeptember 29-én az észak-karolinai Rutherfordtonban
Fotó: AFP

A hatóságok a károk elhárításán és helyreállításon kezdtek dolgozni, vasárnap reggel még 2 millió fogyasztónál szünetelt az áramszolgáltatás. 

Joe Biden elnök katasztrófa-sújtotta területté nyilvánította Florida és Georgia államokat,

 ami szövetségi források igénybe vételét teszi lehetővé a károk elhárításához és helyreállításhoz. 

Észak-Karolinában vészhelyzet van érvényben, ami szintén megkönnyíti a központi segítség igénylését. Komoly gyűjtés is indult a károsultak megsegítésére, részben a Vöröskereszt révén. A Moody's Analytics előzetes szakértői becslései szerint a vihar és áradások csak magántulajdonban 15-26 milliárd dollár kárt okozhattak, míg más számítások szerint 

a természeti katasztrófa kárösszege és gazdasági hatása elérheti a 110 milliárd dollárt.

Képeken a Helene-hurrikán szörnyű pusztítása. Itt arról írtunk, hogy az Egyesült Államok parti őrsége kimentett egy férfit és kutyáját, amikor hajójukkal bajba jutottak a vízen a közeledő Helene-hurrikán miatt.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!