Halálos hurrikán csap le Floridára - videó

Helene, hurrikán
Kuba nemzeti hősének, Jose Martinak elárasztitt szobra a kubai Guanimarban, 2024. szeptember 25-én a Helene hurrikán után.
Fotó: YAMIL LAGE / AFP
Vágólapra másolva!
Az év legerősebb vihara lehet a Floridát elérő Helene hurrikán, ami miatt mára szükségállapotot és az állam nagy részében kötelező evakuálást rendeltek el.
Vágólapra másolva!

Florida, Georgia, Észak-Karolina, Dél-Karolina és Virginia kormányzói rendkívüli állapotot hirdettek ki a Helene hurrikán miatt - jelentették be az államok kormányzói szerdán, még a vihar érkezése előtt.

A hurrikán elérheti a  4-es kategóriát, "életveszélyes" viharhullámot, 130 mérföld/órás, (200 km/óra) sebességű szelet és áradásokat okozva Florida és az Egyesült Államok délkeleti részén 

- írta az ABC News. 

Legalább 20 floridai megyében kötelező evakuálás van érvényben.

A Tallahassee-i Nemzeti Meteorológiai Szolgálat 6 méteres hullámokat prognosztizált, és arra figyelmeztetett, hogy ezek különösen „katasztrófálisak és életveszélyesek” lehetnek a floridai Apalachee-öbölben.  A National Hurricane Center arra figyelmeztetett, hogy Észak-Karolina nagy részén hosszan tartó áramkimaradások, és áradások lehetnek. 

A Helene szerdán elérte a mexikói Yucatán-félsziget egyes részeit, elárasztotta az utcákat, fákat döntött ki miközben elhaladt a part mellett, és 

megsemmisítette Cancún üdülővárosát.

A vihar kedden alakult ki a Karib-tengeren. Kubában a kormány megelőző jelleggel lekapcsolta az áramellátást egyes közösségekben, mivel 16 láb (5 méteres) hullámok érték el a Cortes-öblöt - írta az AP News.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!