Tovább emelkedett a Helene-hurrikán áldozatainak száma

Vágólapra másolva!
A Helene vihar özönvízszerű esőzései Észak-Karolina, valamint Tennessee államában pusztított és legalább 63 ember halálát okozta.
Vágólapra másolva!

Észak-Karolinában Asheville hegyvidéki várost szombaton nagyrészt elvágta az árvíz a külvilágtól - jelentette a CBS News.

Több mint 400 utat zártak le az államban, ahol eddig 10 ember halt meg.

Az ellátmányt légi úton szállítják a lakosoknak - közölte Roy Cooper állam kormányzója.
 

A hatóságok csónakokkal, helikopterekkel és nagyméretű járművekkel folytatták a mentési akciókat, hogy segítsenek az árvízben rekedt embereken - köztük  egy Tennessee állambeli kórház betegein és személyzetén, akik - mintegy 50 ember - az épület tetején zsúfolódtak össze.

Észak-Karolinában számos benzinkút zárva van, a még nyitva tartóknál pedig hosszú sorokban állnak az autók. 

Öt államban legalább hárommillió ügyfelet érintett az áramkimaradás.

Ahogy arról az Origo korábban beszámolt, a vihar hurrikánként indult - a legerősebb, amely valaha is elérte a floridai Big Bend-et -, és észak felé, Georgia és Carolina felé vonult, miután csütörtök éjjel partot ért.

Bár a Helene jelentősen gyengült, az előrejelzők arra figyelmeztetnek, hogy az erős szél, az áradások és a tornádók veszélye továbbra is fennállhat. A károkat 95 és 110 milliárd dollár (32 000 és 37 000 milliárd forint) közöttire becsülik. Cooper kormányzó „a modern történelem egyik legsúlyosabb viharának” nevezte az Észak-Karolinát sújtó viharokat. Asheville-t, amely mintegy 94 000 ember otthona és népszerű turisztikai és művészeti központ, szombaton elárasztotta a víz és kísértetiesen csendes volt - jelentette a CBS.

A túlélők keresése folyamatban van, és hat államban, köztük Floridában és Georgiában szövetségi vészhelyzetet hirdettek.

„A Helene hurrikán nyomában tapasztalt pusztítás elsöprő erejű” - mondta Joe Biden elnök szombaton.
Az amerikai elnök Deanne Criswellt, a szövetségi katasztrófavédelmi ügynökség vezetőjét utasította, hogy gyorsítsa fel a vihar túlélőinek nyújtott támogatást, beleértve extra csapatok Észak-Karolinába küldését.
A Nemzeti Óceán- és Légköri Hivatal az év elején figyelmeztetett, hogy 2024-ben akár 25 nevesített vihar is lehet. E viharok közül több hurrikánná alakul, mint most a Helene. A tisztviselők figyelmeztettek, hogy további viharok is jöhetnek, mivel a hurrikánszezon hivatalosan csak november 30-án ér véget - írja a BBC.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!